Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Βαφύ αυγών με ριζάρι, όπως παλιά

Το ριζάρι, οι ρίζες του οποίου έχουν χρωστικές ιδιότητες και παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν για τη βαφή νημάτων και υφασμάτων. Προτού ανακαλυφθούν οι χημικές βαφές το ριζάρι έπαιζε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο βάψιμο των πασχαλινών αβγών. Το αποτέλεσμα που δίνει το ριζάρι είναι ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Για να το πετύχουμε παίρνουμε ριζάρι το πλένουμε, το κόβουμε μικρά κομμάτια και αποβραδίς ρίχνουμε μια χούφτα ριζάρι σε κατσαρόλα με....
νερό, μέχρι τη μέση, ένα φλιτζανάκι ξίδι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε το μείγμα για 15 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και....
σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Την επομένη περνάμε ένα τούλι και βάζουμε το μείγμα και με ένα κουτάλι αραδιάζουμε στην κατσαρόλα 15-20 αβγά. Βράζουμε για 30 λεπτά (10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και 20 λεπτά σε χαμηλή). Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουµε σε µια σχάρα για να στεγνώσουν.Με το ίδιο χρώμα μπορούμε να βάψουμε πάνω από 100 αυγά. Σε όλη τη διαδικασία φοράμε πλαστικά γάντια. Τα αβγά πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά σε θερμοκρασία δωματίου, για να έχουν ομοιόμορφο χρωματικό αποτέλεσμα. Στο τέλος μην παραλείψετε να περάσετε τα αβγά µε λάδι για να «κλειδώσετε» το χρώμα τους.
Το αποτέλεσμα που δίνει το ριζάρι 
  Εύχομαι από καρδιάς το Φως της Ανάστασης να χαρίζει ελπίδα, αδελφοσύνη, αισιοδοξία και δύναμη!
Καλή Ανάσταση!!!
Να ρίξεις νερό και να τις πλύνεις για να φύγουν τα χώματα…

radioevros.gr


Να ρίξεις νερό και να τις πλύνεις για να φύγουν τα χώματα…

radioevros.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: