Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ..ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ πρ. ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ Επιστολές: Προς τον Υπουργό Οικονομικών Κο Χ. Σταϊκούρα ... Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κο Γ. Βρούτση Προς τον Υπουργό Υγείας Κο Β. Κικίλια.

Κύριε Υπουργέ Η Επιδημία του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας με ακόμη πιο μεγάλη ένταση, ειδικά όσων τις έχουν αποκτήσει με δάνεια από τράπεζες, τα οποία εξακολουθούν να αποπληρώνουν.
Είναι σε απόλυτη γνώση σας πως χιλιάδες λαϊκών νοικοκυριών δανειοληπτών, αδυνατούν να..
εξοφλούν τις μηνιαίες δόσεις τους, λόγω των επιπτώσεων, που δημιούργησε η προηγούμενη δεκαετής οικονομική κρίση (ανεργία, μείωση μισθών και μεγάλη περικοπή συντάξεων), ενώ κάποιοι, εξαντλώντας κάθε οικονομική δυνατότητά τους και στερώντας από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τα αναγκαία, έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις με τις τράπεζες. Ο Σύλλογός μας έχει δεκάδες μέλη του, που βρίσκονται στη δυσχέρεια αυτή.
Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται όσοι χρωστούν σε εφορία, ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ, δήμους κλπ, κινδυνεύουν με κατάσχεση των σπιτιών τους, αδυνατούν να κάνουν ρυθμίσεις.
Η κυβέρνηση κάτω από το βάρος της πίεσης που άσκησε η πανδημία και τα μέτρα καραντίνας που αποφάσισε, υποχρεώθηκε να αναστείλει τη διαδικασία των πλειστηριασμών και των εξώσεων, ώστε να μην βρεθούν οικογένειες άστεγες. Εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα υπάρξει και πάλι το ίδιο πρόβλημα, το οποίο η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει. Ταυτόχρονα ενημερωνόμαστε για τις πιέσεις που ασκούνται από τους μηχανισμούς της ΕΕ για επιτάχυνση των διαδικασιών των πλειστηριασμών στα πλαίσια της διαρκούς εποπτείας, τράπεζες προβαίνουν σε εκχώρηση «κόκκινων» δανείων σε εταιρίες funds, ενώ η ΤτΕ προωθεί τη δημιουργία «κακής» τράπεζας, που θα αναλάβει την διαχείριση του συνόλου των «κόκκινων» δανείων όλων των τραπεζών.
Κύριε Υπουργέ
Η πολιτική που υποχρεώνει λαϊκές οικογένειες να στερηθούν την κατοικία τους δεν επέρχεται σαν αποτέλεσμα ευθυνών των λαϊκών στρωμάτων. Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την οικονομική κρίση, δεν ευθύνονται για την ανεργία τους, για την περικοπή των μισθών και των συντάξεων. Οι δανειολήπτες δεν ευθύνονται για την αδυναμία τους να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Η κρισιμότητα στην κοινωνία που δημιούργησε η πανδημία δεν ανέδειξε μόνο την ένταση του προβλήματος των εξώσεων, αλλά και την βαρβαρότητα τέτοιων γεγονότων στη σύγχρονη εποχή, στον 21ο αιώνα. Η κυβέρνηση πλέον αναλαμβάνει την τεράστια ευθύνη να περιφρουρήσει το δικαίωμα της πρώτης κατοικίας των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ειδικά εν μέσω τέτοιων εξαιρετικά δυσμενών καταστάσεων.
Δεν υπάρχει άλλη λύση, από το να ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί, να κουρευτούν τα δάνεια και να διαγραφούν οι τόκοι, να ακυρωθεί η μεταβίβαση των δανείων στα «κοράκια» των αγορών. Το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα έχουν καταθέσει πλήρες πλαίσιο αιτημάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα, του οποίου είστε γνώστης. Δηλώνουμε πως με αγωνιστικό τρόπο θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, να βρεθούν συνάδελφοί μας στο δρόμο, να υφίστανται τον εκβιασμό των τραπεζών και των funds.

                                             Με τιμή

                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                     Ο Αν. Γ. Γραμματέας


Γ. Αντωνίου                                                          Μ. Νουφαρίτσης


            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση, αφού προετοίμασε το έδαφος, εκμεταλλευόμενη και την πανδημία, φέρνει στη βουλή το πολυσυζητημένο και πολυαπαιτούμενο από μεριάς μεγαλοεργοδοσίας ν/σ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Η απόφαση κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα αιτήματά τους. 
Μετά το δικαίωμα της απεργίας επιχειρούν, όχι απλά να βάλουν στο γύψο, αλλά «να θέσουν σε κώμα και να διασωληνώσουν σε ΜΕΘ» και τη δυνατότητα του εργατικού κινήματος να διαδηλώνει. Δεν θέλουν έξω από τη Βουλή, το Μαξίμου, τα υπουργεία, κυβερνητικές και κρατικές δομές να μαζεύονται εργαζόμενοι, άνεργοι, απολυόμενοι, απλήρωτοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μικρομεσαίοι, τα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται από τις απανωτές κρίσεις του συστήματος και τις αντεργατικές- αντιλαϊκές πολιτικές να κάνουν ζωντανή την παρουσία τους, να εκφράζουν μαζικά την οργή και αγανάκτησή τους. Δεν θέλουν το λαό να τους ενοχλεί με την δράση του, αλλά κλεισμένο, «καραντινιασμένο» στο σπίτι του, φοβισμένο, υποταγμένο να αποδέχεται  κάθε πολιτική σε βάρος του.
Τα αφεντικά να ξεσαλώνουν σε βάρος των εργαζομένων και οι εργάτες να κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Οι υπουργοί να πετσοκόβουν τις συντάξεις και οι συνταξιούχοι να μη μπορούν ούτε έξω από το υπουργείο να συγκεντρωθούν.      
Ανακηρύσσουν σε απόλυτο κριτή του δικαιώματος σε συγκέντρωση τον αστυνομικό επιθεωρητή, που μπορεί να αποτιμά, να μετράει, να αποφασίζει, να απορρίπτει, να διαλύει, να χτυπάει, να προβοκάρει, να συλλαμβάνει, να κλείνει φυλακή, να επιβάλει πρόστιμα, αποζημιώσεις στους «υπεύθυνους» των διαδηλώσεων και ότι άλλο νομίζει αυτός καλύτερο για την επιβολή του «νόμου και της τάξης» των αφεντικών.
Η αστική δημοκρατία τους δείχνει το αληθινό πρόσωπό της για άλλη μια φορά. Δημοκρατία που φοβάται το «δήμο», το λαό. Δημοκρατία- δικτατορία του μεγάλου κεφαλαίου.
Δεν πρόκειται να τους περάσει. Υπολογίζουν λάθος. Οι εργάτες, ο λαός, οι συνταξιούχοι δεν φοβήθηκαν τον κορονοϊό για να αναπτύξουν τη δράση τους, δεν πρόκειται να φοβηθούν και τέτοιους νόμους. Θα τους σκίσουν έξω στους δρόμους των αγώνων, διαδηλώνοντας για τα δικαιώματά τους. Αν νομίζει η κυβέρνηση πως οι συνταξιούχοι θα αποδεχτούν τη νέα σφαγή των συντάξεών τους χωρίς να αντιδράσουν, χωρίς να σηκώσουν τη φωνή και τη γροθιά τους έξω από τη βουλή, το υπουργείο εργασίας και το Μαξίμου πέφτει έξω. 
Θα είμαστε εκεί κι ας φέρει όλη την αστυνομία να μας χτυπάει, να μας ρίχνει χημικά, να μας συλλαμβάνει. Ας το πάρει απόφαση.

                          Το Διοικητικό Συμβούλιο


Προς τον Υπουργό Υγείας
Κο Β. Κικίλια

Κύριε Υπουργέ

Η πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού αντιμετωπίστηκε από υγειονομική άποψη αποκλειστικά από τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, στα δημόσια νοσοκομεία, από το προσωπικό τους, ιατρικό και νοσηλευτικό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και ανεπάρκειες που υπήρχαν και υπάρχουν, λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας (κλείσιμο νοσοκομείων και ανεπάρκεια δομών -ΜΕΘ και ΜΑΦ-,  διάλυση του συστήματος ΠΦΥ, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ανεπάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε μέσα προστασίας του κ.α.).
Αντίθετα έγινε πασιφανής η αδυναμία έως και άρνηση του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της επιδημίας, που όχι μόνο απαίτησε και πήρε από την κυβέρνηση επί πλέον χρηματοδότηση για την πλημμελή παροχή κάποιων υπηρεσιών, εκμεταλλεύτηκε την κρίσιμη κατάσταση για να κερδοσκοπήσει σε βάρος ασθενών, αλλά ευθύνεται και για το θάνατο ασθενών, που είχαν άλλα νοσήματα.
Κύριε Υπουργέ 
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως και το δεύτερο, αναμενόμενο κύμα της πανδημίας θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από το δημόσιο σύστημα υγείας και το δυναμικό του, όπως άλλωστε και κάθε άλλη τέτοια δυσμενής εξέλιξη. Κατά συνέπεια η κυβέρνηση έχει υποχρέωση απέναντι στο λαό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα, σύμφωνα με τα αιτήματα των εργαζομένων –των ηρώων σύμφωνα με τις δικές εκφράσεις- στα δημόσια νοσοκομεία. Η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών, δεν αρκεί και δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση, εφ’ όσον επιμείνει στην ίδια πολιτική συντήρησης των αδυναμιών που έχουν επισημανθεί.
Επί πλέον μας ανησυχεί ιδιαίτερα η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει την απάνθρωπη στάση των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που παρέχουν υπηρεσίες υγείας επί πληρωμή και μόνο, αδιαφορώντας για το γενικό καλό. Και επίσης η προπαγάνδιση μέσω διαφόρων διαδικασιών (πχ Φόρουμ των Δελφών) της ανάγκης παραπέρα ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας μέσω ΣΔΙΤ, εκχώρησης δημόσιων δομών (κλινικές και κρεβάτια) σε ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ εκφράστηκε και η εξωφρενική απαίτηση να αξιολογούνται τα δημόσια νοσοκομεία με τα στάνταρ των… ξενοδοχείων!!! Δηλαδή 5στερα. 4στερα κλπ. Να υπάρχουν νοσοκομεία, κλινικές και κρεβάτια για όσους έχουν ισχυρά βαλάντια και μονάστερα για τον απλό λαό με μέσο μισθό και σύνταξη 500 ευρώ.
Θέλουμε να σας εκφράσουμε την απόλυτη καταδίκη τέτοιων προσπαθειών και απαιτήσεων των επιχειρηματιών, που θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοσκοπία τους σε βάρος της υγείας του λαού. Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συγκρουστούμε με τέτοιες απόψεις και πολιτικές προς εφαρμογή. Η δημόσια υγεία είναι αγαθό, υπηρεσία, που το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει δωρεάν σε όλο το λαό. 
Απαιτούμε τώρα την αποδοχή και υλοποίηση όλων των αιτημάτων, που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα.
                                             

                                              Με τιμή

                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                              Ο Αν. Γ. Γραμματέας



Γ. Αντωνίου                                                   Μ. Νουφαρίτσης

     
                 Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
                        Κο Γ. Βρούτση

Κύριε Υπουργέ,
            Σε πρόσφατες δηλώσεις σας είπατε πως, όσον αφορά στην επιστροφή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, που οφείλονται στις παρακρατήσεις του 11μηνου από τον 7/2015 μέχρι τον 6/2016 (όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4387/16) και οφείλονται από τον ΕΦΚΑ στους δικαιούχους, οι οποίοι υπέστησαν τις περικοπές στις συντάξεις τους, θα περιμένετε την απόφαση του ΣτΕ για να ενεργήσετε ανάλογα.
Επειδή για το θέμα αυτό υπάρχει έντονη ανησυχία από τους συναδέλφους δικαιούχους, κατά πόσον θα αποδοθούν τα αναδρομικά σε όλους και με αφορμή τις πληροφορίες πως στις προθέσεις του υπουργείου σας είναι να τα αποδώσετε μόνο σε όσους έχουν κάνει προσφυγές στα δικαστήρια, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε τα εξής:            
(1) Εσείς ο ίδιος, κατά τη συνάντησή σας με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων στις 14/12/2019, δεσμευτήκατε πως τα αναδρομικά θα αποδοθούν σε όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει αγωγές ή αιτήσεις, την ίδια δέσμευση εξέφρασαν και στελέχη του υπουργείου σας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που υπήρξαν με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.
            (2) Σε παρόμοιες δηλώσεις είχαν προβεί και οι προκάτοχοί σας στο υπουργείο, καθησυχάζοντας έτσι τους συνταξιούχους, ώστε να μην προβαίνουν σε καταθέσεις αγωγών και αιτήσεων στον ΕΦΚΑ.
(3) Η παρακράτηση των ποσών αυτών από τις συντάξεις είναι σε κάθε περίπτωση κατάφωρα παράνομη. Δεν καλύφθηκε από καμία νομοθετική ρύθμιση, συνεπώς δεν χρειάζονται άλλες νομικές αιτιολογήσεις για την επιστροφή τους στους δικαιούχους.
(4) Την πιλοτική προσφυγή στο ΣτΕ προκαλέσατε εσείς, ώστε να διευκολύνετε τον ΕΦΚΑ στις ενέργειές του. Εάν προσδοκούσατε σε μια απόφαση, που να ευνοεί την μη απόδοση σε όλους, παρά μόνο στους έχοντες προσφύγει στα δικαστήρια, έπρεπε να έχετε ενημερώσει τους συνταξιούχους ώστε να καταθέσουν έγκαιρα αγωγές. Κατά συνέπεια το υπουργείο, η κυβέρνηση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Θεωρούμε λοιπόν πως έχετε υποχρέωση να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας και να αποδώσετε τα εν λόγω αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους, από τους οποίους έγιναν οι παράνομες παρακρατήσεις. 
Σε κάθε περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε την όποια ανατροπή επιχειρηθεί στα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης - την οποία εσείς εκπροσωπείτε - και ΣΕΑ, θα απαντήσουμε με τον αγωνιστικό τρόπο που το κίνημά μας έχει την εμπειρία και αποφασιστικότητα να κάνει.

                                                 Με τιμή
                                                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Αν. Γ. Γραμματέας


                        
                        Γ. Αντωνίου                                                    Μ. Νουφαρίτσης


Δεν υπάρχουν σχόλια: