Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Τιμούμε την 6η Απριλίου «Ημέρα Ολυμπιακής Αεροπορίας» Σας καλούμε την Τρίτη 6 Απριλίου 2021 με δράση στην περιοχή Γκολφ της Γλυφάδας και ώρα 12.00

‟Ο ήλιος είχε αρχίσει να διαλύει το σκοτάδι της προηγούμενης νύχτας. Η ώρα πλησίαζε 6:30, η προκαθορισμένη ώρα για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη της Τ.Α.Ε. (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) είχε φτάσει. Μόνο που τα διακριτικά  της εταιρείας δεν υπήρχαν πια πάνω στο
DC-3. Είχαν αντικατασταθεί από έξι κύκλους. Η Ολυμπιακή Αεροπορία είχε πάρει σάρκα και οστά. Είχε γεννηθεί. 6 Απριλίου 1957. Στον αεροδιάδρομο του Ελληνικού η Ντακότα προθερμαίνει τους κινητήρες της. Οι 28 επιβάτες για Θεσσαλονίκη έχουν ήδη επιβιβαστεί, όταν ο τότε γενικός διευθυντής του αεροδρομίου ανέβηκε στο αεροπλάνο, για να....ανακοινώσει ότι υπογράφηκε τελικά η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού κράτους και Αριστοτέλη Ωνάση για την εκχώρηση στον Έλληνα Κροίσο όλων των δικαιωμάτων της Τ.Α.Ε., προκειμένου να ιδρυθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία.

Έτσι χωρίς επισημότητες, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και φανταχτερές εκδηλώσεις αλλά με σεμνότητα, σα να επρόκειτο για κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο, εκτελέστηκε η πρώτη ιστορική πτήση εσωτερικού, το παρθενικό ταξίδι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Με πιλότο τον Παύλο Ιωαννίδη και μοναδική αεροσυνοδό τη Ντενίζ Καράγιωργα, τα πενήντα λεπτά της πτήσης κύλησαν χωρίς κανένα απρόοπτο. Ήταν Άνοιξη, μια ηλιόλουστη μέρα του Απρίλη…”

(Εισαγωγικό κείμενο από το επετειακό λεύκωμα του ΠΟΛΚΕΟΑ «1957 – 2007: Μισός αιώνας στους ουρανούς»)


Το ΠΟΛΚΕΟΑ φέτος, λόγω Covid-19, τιμά την 6η Απριλίου «Ημέρα Ολυμπιακής Αεροπορίας» με αγωνιστικό παρόν. Καλεί τα μέλη του, τους φίλους του Μουσείου, καθώς και τους φίλους της Πολιτικής Αεροπορίας σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην περιοχή Γκολφ της Γλυφάδας, όπου βρίσκονται τα ιστορικά αεροσκάφη μας και απειλούνται με αναγκαστικό πλειστηριασμό.


Διεκδικούμε:

-      Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό

-      Διάσωση των αεροσκαφών

-      Στην «Παγόδα» τώρα να εκθέσουμε ασφαλώς την συλλογή των 23.000 ιστορικών εκθεμάτων που διαθέτουμε.

Οι θησαυροί αυτοί πρέπει να βρουν το σπίτι τους

Το πολιτισμικό αποτύπωμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του Ελληνικού δεν μπορεί, δεν πρέπει να σκοντάφτει και να απειλείται με εξαφάνιση η νεότερη πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορικότητα του χώρου.

 

 

ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΊΑΣ

ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ – ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ


aeroskafi.jpg

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: