Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

«Δάφνη-Δαφνοπούλα» Παλιός ξεχασμένος αποκριάτικος χορός που χορευόταν στην Κωμιακή Νάξου.

 Ο παλιός ξεχασμένος αποκριάτικος χορός "Δάφνη-Δαφνοπούλα" που χορευόταν στην Κωμιακή Νάξου, βρίσκεται στο επίκεντρο των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Νάξου, που είναι πλούσιες από μοναδικά και ενδιαφέροντα έθιμα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική αρχαιότητα.

Ο χορός αυτός, απλός ως προς τα βήματά του, έχει δυο ξεχωριστά στοιχεία, σε σχέση με τους άλλους αποκριάτικους χορούς, τα οποία προκαλούν το ενδιαφέρον.
1) η προέλευσή του από τον πανάρχαιο χορό τον Γέρανο, που κατά την αρχαιοελληνική μυθολογία χόρεψαν στη Δήλο μπροστά στον βωμό του Θεού Απόλλωνα ο Θησέας με τα 14 κορίτσια και αγόρια από την ΑΘήνα, που είχαν αποσταλεί στην Κρήτη ως φόρος αίματος, βορά στον Μινώταυρο. Σώθηκαν όμως,....
αφού ο γιος του βασιλιά της Αθήνας Αιγαία, ο Θησέας σκότωσε το ανθρωπόμορφο τέρας.
2) η σκηνή του φιλιού ανάμεσα στον χορευτή και τις χορεύτριες δεξιά και αριστερά του, 3) το γεγονός ότι ο χορός αυτός εξαφανίστηκε με τρόπο που υποδηλώνει απαγόρευση από κάποιο γεγονός που πιθανόν έχει σχέση με τη σκηνή του φιλήματος. Για τον λόγο αυτόν χορευόταν, τουλάχιστον όταν τον είδα εγώ, σύμφωνα και με όσα αργότερα έμαθα, μόνο σε κλειστές οικογενειακές εκδηλώσεις και τελικά λησμονήθηκε. Αυτόν τον χορό, είχα την τύχη σε παιδική ηλικία (10-12 ετών) τη δεκαετία του 1950, να τον δω μια φορά κάποιες απόκριες να τον χορεύουν σε συγγενικό μου οικογενειακό περιβάλλον και αργότερα ως φοιτητής το 1965-1966 τον κατέγραψα σε μια εργασία μου με Κωμιακίτικα δημοτικά τραγούδια κυρίως , όπου σημειώνω εκεί τη σχέση αυτού του χορού με το συγκεκριμένο δημοτικό τραγούδι "Δάφνη" .
Χαίρομαι όμως ιδιαίτερα, γιατί σε μια τυχαία συζήτηση με τον συγχωριανό και ξάδελφό μου, Γιάννη Εμμ. Πρεβενιό, που ασχολείται ιδιαίτερα με την καταγραφή στην κάμερά του του λαϊκού πολιτισμού του χωριού μας, θυμηθήκαμε αυτόν τον χορό και σε μια μικρή συνέντευξή μου του τον περιέγραψα και ...τραγούδησα το τραγούδι.
Έτσι επανήλθε στην επικαιρότητα.
Ο Σύλλογος γυναικών της Κωμιακής ενδιαφέρθηκε αμέσως και αποφάσισε να τον παρουσιάσει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του. Οπότε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον περιμενουμε να τον δουμε να χορεύεται από το χορευτικό του Συλλόγου την Καθαρή Δευτέρα.
Για τον ερευνητή και μελετητή είναι σπουδαίο γεγονός να βλέπει να ζωντανεύει το αποτέλεσμα της έρευνάς του και να μη μένει απλά καταγραμμένο στο χαρτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: