Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Παραδοσιακό γλέντι στην αυλή της ιστορικής εκκλησίας την ημέρα της γιορτής του Αγ. Κωνσταντίνου στις 21 Μαΐου Τοπικοί Σύλλογοι Κωμιακής Νάξου

Οι πανηγυριώτες θα απολαύσουν κάτω απ’ τα αιωνόβια πλατάνια της αυλής του Αγίου Κων/νου παραδοσιακά φαγητά, άφθονο κρασί, παραδοσιακή μουσική και χορούς. Οι διοργανωτές καλούν όλους τους Ναξιώτες ιδιαίτερα της ορεινής Νάξου να δώσουν και πάλι το παρόν  σε ένα απ’ τα παλιότερα και ιστορικά πανηγύρια της περιοχής.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση των  Συλλόγων

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, TΡITH 21 ΜΑΪΟΥ 2024
‘Ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια της Κωμιακής ήταν και είναι το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου. Το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται στην είσοδο του χωριού σε ένα μοναδικό περιβάλλον από πλατάνια, οπωροφόρα δέντρα, ανθισμένες ασπαρθιές, τρικοκιές, ασφονταμιές και τρεχούμενα νερά. Η θέα από τον αυλόγυρο του ξωκλησιού μοναδική: απέναντι το χωριό περικυκλωμένο από χιλιάδες ασπαρθιές, γύρω τα βουνά στην πιο όμορφη εποχή τους και αγνάντια το Αιγαίο Πέλαγος με τα νησιά του.
Το εκκλησάκι χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια. Είναι δίκλιτος ναός, το ένα μέρος του είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και το άλλο στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή. Ο ναός ήταν εγκαταλελειμμένος και ανακαινίσθηκε στο μέσο του 19ου αιώνα και τότε πολλά στοιχεία του ναού, δυστυχώς, καταστράφηκαν.
Με την ανακαίνιση αυτή στρώθηκε το δάπεδο με μαρμαρόπλακες και από τότε, γράφει ο Γ. Μαστορόπουλος (γ΄ τόμος Κωμιακή, σελ. 73 του Ν. Λεβογιάννη), καθιερώθηκε το πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου, το οποίο λόγω της εποχής, του θελκτικού τοπίου, των πολλών εορταζόντων και της απουσίας ομώνυμου ναού στην ορεινή Νάξο πήρε μεγάλες διαστάσεις. Όλοι έχουν ακούσει ή έχουν ζήσει τις μεγάλες στιγμές του. Τότε που το πανηγύρι γινόταν από τους καφετζήδες του χωριού, έπαιζαν τρία ή τέσσερα τακίμια και οι πανηγυριώτες Κωμιακίτες και κάτοικοι από τα γύρω χωριά χόρευαν στο πλάτωμα κάτω από τα τέσσερα αιωνόβια πλατάνια αμέσως μετά την πρωινή λειτουργία.
Στα χρόνια μας πολλά άλλαξαν, αλλά η θέα από τον περίβολο του ξωκλησιού είναι εξ ίσου μαγευτική, η θεία λειτουργία το ίδιο κατανυκτική και το πανηγύρι ξεχωριστό. Μετά τη λειτουργία, το κρέας και τα μακαρόνια από το χαρανί του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, τα ντόπια τυριά, οι όμορφοι μεζέδες, το κωμιακίτικο κρασί, τα τραγούδια και ο χορός ευφραίνουν την καρδιά κάθε πανηγυριώτη!

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΜΙΑΚΗ ΟΣύλλογος Γυναικών Κωμιακής, το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας. Συμβούλιο Κοινότητας Κορωνίδας από αρκετά χρόνια με τη συνδρομή όλωντων όλων Κωμιακιτών αναβιώσουντ Πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου, την Τρίτη 21 Matou 2024 στο βυζαντινό ξωκλήσι στην είσοδο του χωριού. Μετά τη θεία λειτουργία πανηγυριώτεςθ θα απολαύσουν κάτω από πλατάνια <<ζούλα» κοκκινιστή μακαρόνια από αχαρανί του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, ντόπια τυριά, κωμιακίτικο κρασί και την υπέροχη θέα στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου."

Δεν υπάρχουν σχόλια: