Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Οι ιστορίες τους πριν χαθούν: Εξηνταδύο χρόνια μαζί. Δημήτρης Τσάφος 88 ετών & Κατερίνα Τσάφου 76 ετών Δανακός, Νάξος

Σ’ αγάπησα 8 χρόνων μα δεν το μετανιώνω γιατί εσένα αγάπησα μεσ’την ζωή μου μόνο. Στην Πέμπτη δημοτικού επήγαινα σχολείο, δεν μ’ άφηνε η σκέψη του να ανοίξω πια βιβλίο. Γλεντάτε γιατί η ζωή είναι μικρή και λίγη, και ώστε να την καλοδεί κανείς ήρθε να φύγει. Εφόσον όμως έτσι ειν’ η ζωή και κάποτε τελειώνει, γιατί ο ένας άνθρωπος τον άλλον να μαλώνει; Το 1935 γεννήθηκα, το 1939 με 40’ άρχισε ο πόλεμος, μπαίνανε μεσ’τα σπίτια μας, παίρνανε ότι βρίσκανε μέσα, για φαγώσιμο ή να έχει κάτι αξία, σου λέει εκεί δεν θα αγγίξετε είναι δικά μας. Πεθαίνανε λοιπόν οι άνθρωποι, οι γονείς και τα παιδιά να βλέπεις να πεθαίνουν τα παιδιά σου επάνω στο σκαμνί , να μην μπορείς να τα σώσεις. Τα παλιά; Δεν είχαμε να φάνε τα παιδιά μας παιδί μου έχεις ιδέα; Εμείς παντρευτήκαμε δεν είχαμε να φάμε τίποτα, παίρναμε ένα κονσερβάκι με τον άντρα μου για να φάμε. Έχουμε περάσει στην ζωή παιδί μου, ούτε μπορώ να σου περιγράψω. 
.          
 
Είδαμε ψωμί το 1947. Το 1947 αρχίνισε η ζωή πάλι και έπαιρνε τα πάνω. Τέλος πάντων, ήσασε πια η κατοχή, σου λέω αφού ήσασε η κατοχή όπου είχε να πούμε παιδί, όπου υπήρχε άνθρωπος, άκουγες τραγούδια, και γλέντια, και κάθε βράδυ όργανα, και άκουγες τραγούδια μεσ’ τα βουνά. 
Να δούνε έναν άνθρωπο που είναι φτωχός, και δεν τα βγάζει πέρα και αν έχεις 20 ευρώ δώστου τα 10, μα θα σου έρθουνε μετά, θα σου έρθουνε μετά διπλά στα χέρια σου. Περάσαμε τα μαρτύρια στον έρωτα μας εμείς επειδή τότε έμπαινε ξέρεις τα κουτσομπολιά που λένε.

 
Κάναμε 5 παιδιά, 
έχουμε12 εγγόνια
 και είμαστε ακόμα και μαζί
 62 χρόνια,
 αλλά σαν την αγάπη μας 
εμάς στον κόσμο δεν είναι άλλη
 και όσο μεγαλώνουμε γίνεται πιο μεγάλη.

 Έγινα Ερωτόκριτος 
και η Χάρκα Αρετούσα 
και πως τα καταφέραμε 
όλοι μας ερωτούσαν.
 Δημήτρης Τσάφος λέγομαι 
μα λέγε με Μιμίκο
 και όλα αυτά που λέω σας
 απ’ το μυαλό τα βρίσκω. 



 Δεν ξέρω γράμματα, 
δεν ξέρω, αλλά κάτι βρίσκω 
απ’ το μυαλό μοναχός.

ΠΗΓΗ: A film by @aris_katsigiannis
Cinematography by @ariszita
Written by @til_katsigiannis
Big thanks to Sesilia Maniou

Δεν υπάρχουν σχόλια: