Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Συνταγή... κέρδους από 4 βότανα της κουζίνας του Γιώργου Κορρέ

Τέσσερα βότανα που χρησιµοποιούνται ευρέως στη µαγειρική «κρύβουν»… συνταγές κέρδους.
Τέσσερα βότανα που χρησιµοποιούνται ευρέως στη µαγειρική «κρύβουν»… συνταγές κέρδους.
Η δάφνη, η αρµπαρόριζα, η ρίγανη και το δενδρολίβανο αποτελούν µια πρώτης τάξεως εναλλακτική πρόταση για νέα πηγή εισοδήµατος. Mπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχές, ορεινές και ηµιορεινές περιοχές εκτάσεις οι οποίες αποτελούν περίπου το 44% της συνολικά καλλιεργήσιµης γης στη χώρα µας.
Συνταγή... κέρδους από 4 βότανα της κουζίνας
Οι συνήθεις στρεµµατικές αποδόσεις των αρωµατικών φαρµακευτικών φυτών στην Ελλάδα κυµαίνονται κατά µέσο όρο από 150 έως 500 ευρώ ή και πολύ περισσότερο (καθαρά ανά στρέµµα), ανάλογα µε το είδος και το µέγεθος της καλλιεργούµενης έκτασης, η οποία θα προσδιορίσει και την πρόσοδο.

Εκτάσεις συνολικά τεσσάρων-πέντε στρεµµάτων είναι συνήθως πάρα πολύ µικρές για πραγµατικά έσοδα. Για να είναι κερδοφόρες οι πωλήσεις αυτών των υλικών θα πρέπει να επεκταθεί η παραγωγή τους. Συµπερασµατικά, αυτά τα αρωµατικά φυτά είναι προϊόντα που αφήνουν κέρδος, µε την προϋπόθεση ότι ο παραγωγός θα ασχοληθεί σοβαρά και θα τηρηθούν οι κανόνες και οι αρχές για µια ποιοτική παραγωγή.

Αγορές υπάρχουν και µάλιστα µε αρκετά περιθώρια, ώστε να απορροφήσουν την όποια ελληνική παραγωγή. Η είσοδος σε νεόφερτους είναι σίγουρα εφικτή, αλλά και δύσκολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: