Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Κίτρο. το παραδοσιακό μας ποτό: Γράφουν ο Νίκος Ανδρής και Βάσω Κορρέ μαθητές Γυμνασίου Σκαδού

Tο Κίτρο Νάξου είναι απόσταγμα, καθώς προκύπτει από την απόσταξη καθαρού οινοπνεύματος σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα. Όπως μαρτυράει και το όνομά του, η πρώτη ύλη είναι το κίτρο, το άγριο εσπεριδοειδές. Για την παρασκευή του Κίτρου Νάξου χρησιμοποιούνται τα φύλλα του δέντρου του κίτρου, που περιέχουν ισχυρά αρωματικά αιθέρια έλαια.
Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών ξεκίνησε στη Νάξο τον 17ο αιώνα. Μέχρι και σήμερα, το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά παρασκευάζεται στον ίδιο χώρο και με την ίδια ακριβώς διαδικασία. Η ιδέα της δημιουργίας του Κίτρου Νάξου και κατ’ επέκταση η πρώτη απόσταξη, ανήκει στον Ναξιώτη Μάρκο Γ. Βαλληνδρά, που στέγασε το αποστακτήριό του σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο του χωριού Χαλκί.

Το Κίτρο Νάξου διατίθεται σε τρεις διαφορετικές ετικέτες, που ξεχωρίζουν από τη χαρακτηριστική χρωματική τους κοδικοποίηση. Το Πράσινο είναι χαμηλότερο σε περιεκτικότητα αλκοόλ (30%), το μεσαίο, το Διάφανο είναι ελαφρά πιο τσιμπημένο στο αλκοόλ (33%), ενώ πιο αντιπροσωπευτικό θεωρείται το Κίτρινο Κίτρο, που έχει τον υψηλότερο αλκοολικό τίτλο (36%) και ελάχιστη ζάχαρη και έχει προκύψει από διπλή απόσταξη, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη αρωματική ένταση και ευκρίνεια.
Το αποστακτήριο Βαλληνδρά λειτουργεί ακόμα και σήμερα αδιάκοπα. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο της απόσταξης, να θαυμάσει τα ιστορικά κειμήλια και τα πολλά βραβεία που το Κίτρο Νάξου έχει κερδίσει.
Στα πλαίσια μιας εκδρομής στο Χαλκί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το αποστακτήριο και να ξεναγηθούμε στους χώρους από την κ. Ειρήνη Φραγκουδάκη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία. Εφημερίδα‘‘ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ’’Ετήσια έκδοση Γυμνασίου Σκαδού Έτος 2012-13












Δεν υπάρχουν σχόλια: