Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΙΔΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΙΔΙΑΤΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

Μια τέχνη που υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους και την χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να «δαμάσει» τα μέταλλα είναι αυτή του σιδερά, ένα δύσκολο και επίπονο επάγγελμα, που όμως διαθέτει την δική του ξεχωριστή γοητεία!
 Στις μέρες μας όλο και λιγότεροι ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό αφού, όλα τώρα αγοράζονται «έτοιμα» ή γίνονται βιομηχανοποιημένα.
Στην Κόρωνο Νάξου στον κεντρικό δρόμο κοντά στο άγαλμα του Αξώτη Νικηφόρου Μανδηλαρά θα συναντήσετε το παραδοσιακό σιδηρουργείο του Μανώλη Κουφόπουλου.

Ο Μανώλης Κουφόπουλος από μικρό παιδί, σχεδόν 13 χρονών, μόλις τέλειωσε το σχολείο, κάθισε για τρία χρόνια δίπλα στον γείτονά του πολύ καλό μάστορα και έμαθε την τέχνη και τα μυστικά της.
 Είναι αρκετά δύσκολη δουλειά, γιατί απαιτεί μεγάλη σωματική δύναμη, αλλά και αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, αφού αρκετές ώρες της δουλειάς του ο σιδεράς τις περνούν κοντά στη φωτιά, δηλαδή στο καμίνι, όπου ζεσταίνουν το σίδερο.

 Ο Μανώλης Κουφόπουλος με ιδιαίτερο ζήλο θα μάθει από το γείτονά του με ποιους τρόπους επεξεργάζονται τα είδη του σιδήρου (δηλ. το καθαρό σίδηρο, το χάλυβα ή ατσάλι, το χυτοσίδηρο ή μαντέμι, το μαλακό ή σφυρήλατο σίδηρο), για την κατασκευή ή την επισκευή αγροτικών εργαλείων (όπως τσαπιά, τσεκούρια, υνιά, δρεπάνια, σφυριά κασμάδες, σκαλιστήρια κ.α.), ειδών οικιακής χρήσης (όπως πυροστιές, μασιές, μαχαίρια, καρφιά, κλειδαριές, κλειδιά, μεντεσέδες, κουφώματα, πόρτες κ.α.), αλλά και γενικά όλων των μεταλλικών αντικειμένων που είναι απαραίτητα στην καθημερινή ζωή. Ο Μανώλης είναι από τους λίγους που γνωρίζουν καλά την διαδικασία επεξεργασίας του σιδήρου και την χρήση του καμινιού...
 Πρώτα ανάβει στο καμίνι τη φωτιά, την οποία φυσά με το φυσερό, ώστε να την διατηρήσει και κατόπιν βάζει το σίδερο μέχρι να πυρακτωθεί και να γίνει πιο ευλύγιστο. Το σίδερο κοκκινίζει στη φωτιά, ενώ στη συνέχεια το τοποθετεί στο αμόνι και το χτυπά με τη βαριά, ώστε να του δώσει το σχήμα που θέλει σε σχέση πάντα με το αντικείμενο που πρόκειται να κατασκευάσει. Τέλος το βάζει στη «βούτα», μασι γούρνα ή ένα κομμένο βαρέλι με νερό, ώστε να παγώσει και να στερεοποιηθεί.
Με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζει ο σιδεράς Μανώλης Κουφόπουλος τα περίτεχνα έργα του.
Του αρέσει να σχεδιάζει και να δημιουργεί κάθε φορά, «ξεχωριστές» κατασκευές, επιδιώκοντας να αποτυπώνουν αυτές την «ψυχή» του τεχνίτη, σε συνδυασμό με αυθεντικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και της φύσης.
Το επάγγελμα του σιδερά άρχισε να φθίνει με τη μαζική βιομηχανική παραγωγή σιδερένιων αντικειμένων και έτσι στις μέρες μας έχει περιοριστεί στην εμπορία, επισκευή και τοποθέτηση σιδερένιων κατασκευών. Όμως την παραδοσιακή τέχνη του σιδήρου λίγοι τεχνίτες τη γνωρίζουν καλά κι’ ανάμεσά τους και ο Μανώλης Κουφόπουλος, ο οποίος συνεχίζει να την «υπηρετεί» με μεγάλη αγάπη, προσφέροντας πρωτότυπα σχέδια δουλεμένα στο «χέρι» με πολλή υπομονή και επιμονή, φτιάχνοντας δημιουργήματα, που όλοι μας θαυμάζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: