Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Μιχάλης Γρατσίας ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΑΠΕΡΑΘΙΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΑΠΕΡΑΘΙΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΑΞΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΦΛΩΡΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΟΣ ΕΚΦΩΝΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΓΡΑΤΣΙΑ
Με βαθιά συγκίνηση αποχαιρετά σήμερα ο Απεραθίτικος Σύλλογος της Αθήνας και ολόκληρη η Απεραθίτικη κοινότητα το Μιχάλη Γρατσία, έναν άνθρωπο ξεχωριστό που ήξερε να σέβεται και να τιμά τις ανθρώπινες αξίες, ένα γνήσιο αντιστασιακό, που υπηρέτησε με ήθος και απλότητα σε όλη του τη ζωή, τα ιδανικά της δημοκρατίας, έναν αυθεντικό Απεραθίτη, που άφησε εποχή και δημιούργησε πολιτισμό με την εφημερίδα του “Τ’ Απεράθου”, έναν πολύτιμο φίλο και καλό σύμβουλο για όλους όσους τον γνώρισαν περισσότερο.

Ο Μιχάλης Γρατσίας υπήρξε αγαπημένο πρόσωπο για όλους τους Απεραθίτες, όπου κι αν κατοικούσαν. Για πολλά χρόνια με την εφημερίδα του έμπαινε στα σπίτια μας, από το χωριό μέχρι τον Καναδά, κάθε μήνα, για να μας πει για όλα τα ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα που συνέβαιναν στους Απεραθίτες, όπου κι αν βρίσκονταν. Η γραφή του απλή και περιεκτική, ευγενική και αληθινή συγχρόνως, επαινετική και καυστική, όταν έπρεπε, χωρίς ακρότητες, στοχαστική και χιουμοριστική, όταν το θέμα το απαιτούσες, ήξερε να μιλάει στις καρδιές όλων μας και να κρατά ζωντανή την αγάπη μας για το χωριό.
Ο Μιχάλης Γρατσίας έμπαινε κάθε μήνα στα σπίτια μας με “Τ’ Απεράθου”, για να μας δώσει πληροφορίες για όλα τα τρέχοντα γεγονότα των συγχωριανών μας. Μας ενημέρωνε για γεννήσεις, για θανάτους, για τις επιτυχίες και τα επαγγελματικά βήματα των νέων, για τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού και την παράδοση του γενικότερα, θέλοντας να κρατήσει σφικτούς τους δεσμούς ανάμεσά μας και αδιάλειπτη την επαφή μας με το χωριόκαι τον πολιτισμό του.
Έτσι όλα αυτά τα χρόνια, το νιώσαμε δικό μας άνθρωπο και περιμέναμε με νοσταλγία κάθε μήνα την παρουσία του στα σπίτια μας μέσα από την εφημερίδα του. Γι’ αυτό και σήμερα όλοι αισθανόμαστε την απώλειά του και με συγκίνηση ήρθαμε να τον αποχαιρετήσουμε.
Υπήρξε πολύ κοντά και στον Απεραθίτικο σύλλογο. Συνέχεια στήριζε τις δράσεις του με όποιον τρόπο μπορούσε. Η παρουσία του στις εκδηλώσεις του Συλλόγου ήταν συνεχής αλλά βοηθούσε και στην προβολή των εκδηλώσεων αυτών. Βοηθούσε επίσης στην προβολή του Ημερολογίου. Υπήρξε πραγματικός στρατιώτης του Συλλόγου.
Ιδιαίτερα όμως συγκινημένος είμαι κι εγώ προσωπικά, γιατί ο Μιχάλης υπήρξε φίλος πολύτιμος για την οικογένειά μου. Σε δύσκολους καιρούς, στάθηκε δίπλα μας και μας στήριζε με καλοσύνη και αγάπη. Μικρός εγώ τότε, τον θυμάμαι να τηλεφωνεί κάθε μέρα, να έρχεται πολύ συχνά στο σπίτι μας, να μας λέει ατέλειωτες ιστορίες, χωρίς να βαριέται, χωρίς να βιάζεται… κι έγινα μεγάλος και η παρουσία του συνέχιζε να είναι σταθερή στη ζωή μας.
Η μητέρα μου, η αδελφή μου κι εγώ τον ευχαριστούμε για όλα αυτά τα χρόνια από τα βάθη της ψυχής μας και θα τον θυμόμαστε πάντα με απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό.
Καλό ταξίδι… και καλή αντάμωση με αγαπημένους φίλους που σε περμένουν…

Ο Απεραθίτικος Σύλλογος αποφάσισε, αντί στεφάνου, να δώσει ένα χρηματικό ποσό στη βιβλιοθήκη Νίκου Νικολάου Γλέζου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: