Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Κυκλάδων, Ν.Συρμαλένιου με θέμα "Αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις παραλιών στη Μύκονο" - Απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣ Προς τον κ.  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις παραλιών στη Μύκονο
Τα τελευταία χρόνια από καταγγελίες δημοτικών κινήσεων, συλλογικοτήτων και απλών πολιτών προκύπτει ότι στο νησί της Μυκόνου πυκνώνουν καθημερινά φαινόμενα πολεοδομικής αυθαιρεσίας, παράνομων κατασκευών, καταπατήσεις παραλιών και αιγιαλών κλπ.


Ενδεικτικές είναι οι κατασχέσεις μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από τους παράνομους κατασκευαστές, όσα οι ελάχιστες ελεγκτικές αρχές καταφέρνουν να εντοπίσουν, ενώ σε ότι αφορά την καταπάτηση των παραλιών, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανόρμου, στην οποία λειτούργησε χωρίς άδειες από το καλοκαίρι του 2016 εστιατόριο, παρά το σφράγισμα που υπέστη από το αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παραλία προστατεύεται πολλαπλώς, τόσο από το ΠΔ 243/2005, όσο και ως αρχαιολογικός χώρος από την ΥΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ43/21736/1223 - ΦΕΚ 606/1995, αλλά και ως υδροβιότοπος ενταγμένος στον κατάλογο των μικρών νησιωτικών υγροτόπων.

Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούνται λόγω υποστελέχωσης όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως της τοπικής πολεοδομίας στην οποία υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος μηχανικός (προϊστάμενος) με δικαίωμα υπογραφής και τρείς συμβασιούχοι χωρίς δικαίωμα. Να σημειωθεί επίσης ότι ο προϊστάμενος της συγκεκριμένης υπηρεσίας βρίσκεται σε εκκρεμοδικία λόγω σοβαρών ποινικών αδικημάτων.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Πολεοδομία του νησιού, αφού η Μύκονος αποτελεί ένα από τα πλέον τουριστικά μέρη του κόσμου όπου οι ανάγκες ανοικοδόμησης είναι τεράστιες

•    Τι πρόκειται να γίνει για να προστατευτούν οι παραλίες εξαίρετου φυσικού κάλλους όπως ο Πάνορμος για να μη γίνονται βορά σε ανεξέλεγκτα ιδιωτικά συμφέροντα. Θα υπάρξει άμεση παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος και η ποιότητα των παρανομιών;


Ο ερωτών Βουλευτής
  Συρμαλένιος Νικόλαος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιώργος Σταθάκης: Θα αποκατασταθεί η νομιμότητα στη Μύκονο

 Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου

Πολλά αδηφάγα συμφέροντα επιδιώκουν την αλόγιστη εκμετάλλευση της εξαίρετης φυσικής ομορφιάς, των ακτών, των παραλιών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος της Μυκόνου, πέρα και πάνω από ισχύοντες νόμους, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος κατέθεσε για το θέμα αυτό επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο κ. Συρμαλένιος ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι το νησί της Μυκόνου αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς και για τον λόγο αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο καθημερινών φαινομένων πολεοδομικής αυθαιρεσίας, παράνομων κατασκευών, καταπατήσεων παραλιών, αιγιαλών, κ.λπ.  Όπως τόνισε: «Μέχρι και ολόκληρα εμπορικά κέντρα έχουν χτιστεί παράνομα και λειτουργούν σε έναν βαθμό παράνομα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αστυνομική δύναμη, η οποία και αυτή δεν επαρκεί, έχει κατασχέσει πάρα πολλά μηχανήματα, μπετονιέρες κ.ά., τα οποία δουλεύουν τη νύχτα ακατάπαυστα, για να χτίσουν παράνομα. Χαρακτηριστική περίπτωση, πέραν από όλες τις άλλες, είναι η περίπτωση της παραλίας του Πανόρμου, στην οποία λειτούργησε από το 2016 εστιατόριο χωρίς άδεια και παρά το γεγονός ότι η αστυνομία σφράγισε το μαγαζί αυτό, την επόμενη μέρα συνέχισε να λειτουργεί. Η παραλία αυτή προστατεύεται πολλαπλώς, τόσο από το Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης το 2043/2005, όσο και ως αρχαιολογικός χώρος, αλλά και ως υδροβιότοπος, ενταγμένος στον κατάλογο των νησιωτικών υγροτόπων.Αυτά τα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, κυρίως της Πολεοδομίας, όπου ένας μόνιμος πολεοδόμος έχει δικαίωμα υπογραφής και αυτός είναι σε εκκρεμοδικία, διότι είχε σοβαρά ποινικά αδικήματα από τον Μάιο του 2016 τα οποία δεν έχουν τελεσιδικήσει. Αυτήν τη στιγμή ξαναλειτουργεί, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Έπρεπε να λειτουργήσει η Πολεοδομία. Υπάρχουν άλλοι δύο συμβασιούχοι χωρίς δικαίωμα υπογραφής». Ο Ν. Συρμαλένιος ρώτησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ουσιαστικά η πολεοδομία του νησιού και πώς θα προστατευτούν οι παραλίες του εξαίρετου φυσικού κάλλους και ειδικότερα ο Πάνορμος, αλλά και άλλες παραλίες. Επίσης, ρώτησε εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένες κυρώσεις αλλά και κανόνες για να λειτουργήσει επιτέλους και η Μύκονος στα πλαίσια μιας χρηστής διοίκησης και προστασίας του εξαίρετου περιβαλλοντικού κάλλους που διαθέτει. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Μύκονος δεν έχει χαρακτηριστεί ως «Natura», όμως έχει τρεις νησιωτικούς υγρότοπους οι οποίοι προστατεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του από το 2012 προεδρικού διατάγματος. Επίσης, υπάρχει από το 2015 ειδικό προεδρικό διάταγμα για τη Μύκονο και για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Το Υπουργείο προφανώς είναι υπέρμαχο της νομιμότητας, της διαφάνειας και του σεβασμού. Συνεπώς, οι καταπατήσεις παραλιών για κανέναν λόγο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανεκτές».

Αναφορικά με την υποστελέχωση της Πολεοδομίας Μυκόνου, επεσήμανε ότι στις 7 Απριλίου εγκρίθηκε η κάλυψη τριών θέσεων τακτικού προσωπικού στον Δήμο Μυκόνου από το σύνολο των ογδόντα δύο εγκρίσεων που δόθηκαν στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού. Άρα, υπήρξε μια προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων πολιτικού μηχανικού. Ακολούθως, ο Δήμος αιτήθηκε οι θέσεις αυτές να είναι των ειδικοτήτων πολιτικού μηχανικού, μηχανολόγου, μηχανικού. Συνεπώς, στο ΑΣΕΠ θα προκηρυχθούν οι σχετικές εγκρίσεις των τριών θέσεων που ανέφερα. Όσον αφορά την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνο ή με σύμβαση μίσθωσης έργου, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει όλους τους δικαιούχους της χώρας να υποβάλουν τα αιτήματά τους, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για έγκριση. Μέχρι σήμερα από τον Δήμο Μυκόνου δεν υπάρχει το σχετικό αίτημα.

Εκτάκτως για τη λειτουργία της Πολεοδομίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η στελέχωσή της με το αναγκαίο προσωπικό, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τη λειτουργία της με διοικητική υποστήριξη.

Αναφορικά με τους ελέγχους ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Από το Υπουργείο Εσωτερικών στη νήσο Μύκονο έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για παράβαση του ν. 1539/38 περί προστασίας των δημοσίων χτισμάτων και του γενικού οικοδομικού κανονισμού, ενώ οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησαν σε σειρά συλλήψεων στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Για τις παραβάσεις αυτές έχει ενημερωθεί και ο Δήμος Μυκόνου. Υπάρχουν αρκετοί έλεγχοι που έχουν γίνει λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Εντούτοις, αναγνωρίζουμε και δεσμευόμαστε ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα εντάξουν άμεσα στον προγραμματισμό τους, τους περιβαλλοντικούς ελέγχους στη Μύκονο, οι οποίοι θα λάβουν χώρα το συντομότερο δυνατό».

26/05/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: