Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Το ορεινότερο χωριό των κυκλάδων με την μεγαλύτερη βλάστηση και κτηνοτροφική παραγωγή…

Η Κωμιακή -Κορωνίδα είναι το βορειότερο χωριό της Νάξου και το ορεινότερο των Κυκλαδων .
Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη (Χώρα) του νησιού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων στις κορυφογραμμές του βουνού «Κόρωνος».
Ο πληθυσμός της αριθμείται στους 550 κατοίκους. Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία την κτηνοτροφία, τις οικοδομικές εργασίες αλλά και τον τουρισμό . Διαθέτει δημοτικό σχολείο και τον ιερό ναό του χωριού ο οποίος είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου .

Η Κωμιακή το ορεινότεροιό των Κυκλάδων, σύμφωνα με την ιστορία κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Αυτό καταδεικνύεται από το ίδιο το όνομά της που υποδηλώνει το κέντρο (Κώμη) πολλών μικρότερων οικισμών.Όμως και από τον μεγάλο αριθμό τάφων της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου περίπου από το 3500 π.Χ. οι οποίοι βρίσκονται γύρω από το χωριό. Το χαρακτηριστικό της Κωμιακής είναι η πλούσια βλάστηση, διότι οφείλεται στο άφθονο νερό των πηγών που υπάρχουν και δίνουν τη δυνατότητα για καλλιέργειες παρόλο που είναι ορεινό χωριό.

               ΤΟ ΣΟΚΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΎΔΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΥ
Τα άσπρα κυκλαδίτικα σπίτια και το πράσινο με τους απότομους βράχους, δημιουργούν ένα όμορφο τοπίο. Στο εσωτερικό του χωριού θα βρείς στενά σοκάκια με καμάρες, ασπρισμένα πλακόστρωτα, ανθοστόλιστες αυλές . Στοιχείο που δίχνει την αγάπη των κατοίκων για το χωριό . Επείσης θα βρεις παραδοσιακά καφενεία με ρακές και τοπικές γεύσεις. Η κωμιακή φημίζεται για το καλό κρασί, το τυρί και το κρέας που παράγει. Οι κάτοικοί της είναι πολύ φιλικοί και έχουν στενή επαφή με την μουσικοχορευτική παράδοση.

Πληροφορίες
Εκτός από το χωριό υπάρχουν και μνημεία που αξίζει να επισκευτείς. Ο μοναδικός μυκηναϊκός θολωτός τάφος, που υπάρχει στο νησί και βρίσκεται βόρεια της Κωμιακής και κοντά στα τελευταία σπίτια. Επίσης υπάρχουν και οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες όπως του Αγίου Γεωργίου (1416 πΧ) με τις ξεχωριστές τοιχογραφίες του αλλά και της Αγίας Μαρίνας (1600 πΧ)



Τέλος κάποιες ακόμα δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον είναι η πεζοπορία η οποία αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε ένα μονοπάτι το οποίο θα σας οδηγήσει στην περιοχή Σκεπόνι. Μια διαδρομή γεμάτη από πλούσια χλωρίδα .
Αν όμως θελήσετε να συνεχίσετε την διαδρομή προς τα βόρεια μπορείτε να επισκευθείτε το παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα το οποίο είναι και το επίνειο της Κωμιακής.
Κωμιακή – Κορωνίδα.

http://www.travelstyle.gr/omorfotero-grafiko-xwrioudaki-naxou-einai-to-pio-oreino/

Δεν υπάρχουν σχόλια: