Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800 - 2000" ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΕΒΟΓΙΆΝΝΗ (ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

 Ταξιδεύοντας στα 200 χρόνια της νεότερης ιστορίες της Νάξου μέσα από τις 2.750 σελίδες του βιβλίου ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ του Νίκου Λεβογιάννη.
Εντυπωσιακή η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στις 25 Απρίλη 2018 στο πολιτιστικό κέντρο ΚΑΜΙΝΙ του Δήμου Γαλατσίου.
Επί 3ωρες επικρατούσε σιγή και συγκίνησή στην κατάμεστη αίθουσα, όπου οι ομιλητές, η προβολή εικόνων και video έκοβαν την ανάσα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Σκαδιωτών-Μεσωτών. Την επιμέλεια και

προβολή των εικόνων και video είχε ο Γιάννης Πρεβενιός.
Τον συντονισμό της. εκδήλωσης είχε η Δασκάλα Στέλλα Πρωτονοταρίου.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Συλλόγου Αθηνά Χωριανοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας στον Δήμο Γαλατσίου Μάνος Ελευθερίου, δάσκαλος και Ναξιώτης.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, χημικός, πρώην Έπαρχος Νάξου, Αντινομάρχης, μελετητής της Ιστορίας της Αυτοδιοίκησης στη Νάξο και τις Κυκλάδες, ο οποίος, σε μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη ομιλία, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και των 7 τόμων του βιβλίου, αλλά και στην αγωνιστική παρουσία του συγγραφέα, ως πολιτικού, στην επίλυση των μεγάλων και διαχρονικών προβλημάτων της Νάξου και τη συμβολή του στην ίδρυση του Πρωτοδικείου Νάξου, του Νοσοκομείου, στην κατασκευή του αεροδρομίου και άλλων μεγάλων έργων για τα οποία ο λαός και οι φορείς της Νάξου αγωνίζονταν επί πολλές δεκαετίες.

Ο ΣΤΑΘΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ, φιλόλογος, διευθυντής γυμνασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό ρόλο της τοπικής ιστορίας και στην ανάγκη αυτή να μπει στα σχολεία. Αναφέρθηκε ακόμη στον πλούτο των πηγών που αξιοποίησε ο συγγραφέας, στον τρόπο γραφής του, που κάνει το βιβλίο ελκυστικό και κατανοητό, αλλά και στην επιστημονική επάρκεια και ακρίβεια με την οποία εξάντλησε την έρευνά του.

Κείμενα μέσα από το βιβλίο διάβασαν οι: Ελένη Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παρτσινέβελος, Έφη Γρατσία και η Μαρία Πρεβενιού.
Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας με μια ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στο πολύχρονο
(20 χρόνια) ταξίδι της έρευνας του, στις εμπειρίες που αποκόμισε, στις δυσκολίες, στα αλληλοσυγκρουόμενα συχνά συναισθήματα, που προκαλούσαν τα γεγονότα και τα πρόσωπα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, ο Δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Νίκος Μαγκανάρης, ο Πρόεδρος της ΟΝΑΣ Μανώλης Καλλαϊτζής, ο Πρόεδρος της  ΕΚΥΤ Θόδωρος Μαγκανιώτης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας ΚΥκλαδικών Μελετών Ντέμης Κορρές, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΝΑΣ Αντώνης Χωριανόπουλος, οι πρώην Πρόεδροι της ΕΚΥΤ Στέφανος Λέπουρας και Βασίλης Φραγκουλόπουλος, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Φιλωτιτών Αντώνης Τζιώτης, Απεραθιτών Σοφία Χατζούδη, Κεραμιωτών Νίκος Φυρογένης, Κώστας Χωριανόπουλος σύμβουλος του Δ.Σ.του Συλογου Κορωνίδας, , ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνίδας Νίκος Χωριανόπουλος, ο εκδότης του περιοδικού Ναξιακά Γράμματα Γιάννης Βερώνης, πολλοί  Ναξιώτες
 Πανεπιστημιακοί: Γιάννης Προμπονάς, Μανώλης Δρης, Δημήτρης Σιδερής, Ντέμης Κορρές, Ειρήνη Κορρέ, ο διδάκτωρ αρχαιολογίας Στέφανος Ψαρράς, ο Μανώλης Κρητικός καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κάθηγητής Στάθης Σιδερής

Ξεχώρισε η  παρουσία της Άσπας Μανδηλαρά, συζύγου του δολοφονημένου αγωνιστή Νικηφόρου Μανδηλαρά και της κόρης τους Αριέτας, του Κωμιακίτη Γιώργου Αλιμπέρτη, από  τους ελάχιστους επιζώντες από τα παλικάρια που έφυγαν με βάρκες και καΐκια στη Μέση Ανατολή μην αντέχοντας την σκλαβιά, για να πολεμήσουν στη συνέχεια στο Ρίμινι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή του άγνωστου μέχρι πρόσφατα Ναξιώτικου τραγουδιού της κατοχής "Το Κάιρο" , που τραγουδάει τους πόνους και τα μεράκια των παλικαριών που έφυγαν στη Μέση Ανατολή, ενώ έκλεισε με τον ναξιώτικο ύμνο του ΕΑΜ, σε στίχους Νίκου Σφυρόερα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τόσο από την Πρόεδρο του Συλλόγου, όσο και από τον Νίκο Λεβογιάννη στους Σκαδιώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Φάρκωνα-γραμματέα του ΕΑΜ Νάξου και Φλώριο Φάρκωνα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του Κινήματος της Ειρήνης και πρώτο Πρόεδρο της ΟΝΑΣ, καθώς και στον Γιάννη Παπαϊωάννου στέλεχος του Συλλόγου Σκαδιωτών-Μεσωτών και Πρόεδρο επίσης της ΟΝΑΣ.

Η επιτυχημένη και μαζική αυτή εκδήλωση κατέδειξε ότι αυτό το βιβλίο είναι ξεχωριστό για τη Νάξο και από τους ομιλητές τονίστηκε ότι για πρώτη φορά έχουμε πλήρη την ιστορία ενός σημαντικού χρονολογικά τμήματος της ιστορίας του νησιού μας....

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Σκαδιωτων-Μεσωτων Νάξου.

Η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Νάξο Παρασκευή στις 10 Αυγούστου στο κάστρο στην πρώην Σχολή Ουρσουλινών.








\











Δεν υπάρχουν σχόλια: