Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Ο Κούρος της Νάξου -Το ημιτελές άγαλμα 11 μέτρων που παραμένει ξαπλωμένο για αιώνες (εικόνες)

Ο Κούρος του Απόλλωνα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε τον 6ο αι.π.Χ και το μήκος του ξεπερνάει τα 10 μ. Είναι «ξαπλωμένος» στην είσοδο του αρχαίου λατομείου της περιοχής και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του νησιού λόγω του όγκου του. Σύμφωνα με τους μελετητές, παριστάνει είτε το θεό Απόλλωνα, είτε το θεό Διόνυσο. Εκτιμάται πως το γιγαντιαίο άγαλμα το άφησαν στην είσοδο του λατομείου γιατί ράγισε κατά τη μεταφορά, ή γιατί ακυρώθηκε η παραγγελία, ή γιατί δεν πληρώθηκε Δυτικά και πάνω από το παραθαλάσσιο χωριό Απόλλωνα βρίσκεται ένα από τα δυο αρχαία λατομεία της Νάξου στα οποία πρωτοξεκίνησε η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας, η μαρμαρογλυπτική.
Οπως αναφέρει και το wikipedia οι «κούροι» της Νάξου είναι οι αρχαιότεροι στον ελληνικό κόσμο και από το αρχαίο αυτό λατομείο του Απόλλωνα μεταφέρθηκαν στη Δήλο, αλλά και σε άλλα μέρη εκατοντάδες ημίεργα αγάλματα και μαρμάρινοι όγκοι, με γνωστότερα αυτά στις Μέλανες Νάξου.

Ο Κούρος της Νάξου -Το ημιτελές άγαλμα 11 μέτρων που παραμένει ξαπλωμένο για αιώνες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στο αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα έχει απομείνει ο υπερμεγέθης κούρος ύψους 11 μέτρων του Θεού Διονύσου, καθώς και δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από ημίεργους κούρους.

Ο Κούρος της Νάξου -Το ημιτελές άγαλμα 11 μέτρων που παραμένει ξαπλωμένο για αιώνες [εικόνες] | iefimerida.gr 1Ο Κούρος της Νάξου -Το ημιτελές άγαλμα 11 μέτρων που παραμένει ξαπλωμένο για αιώνες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Στην κορυφή του λόφου του λατομείου υπάρχει η επιγραφή «όρος χωρίου ιερόν Απόλλωνος» που χρονολογείται στον 5ο προς 4ο αιώνα π. Χ. και πιθανώς ανήκει σε ιερό του Θεού που υπήρχε εκεί.

Στο βουνό «Καλόγερος» ανατολικά του όρμου του Απόλλωνα κείτονται τα ερείπια του «κάστρου του Καλοέρου», που λειτουργούσε από την προϊστορική εποχή ως τους βυζαντινούς χρόνους και την τουρκοκρατία. Σώζονται ένας προϊστορικός πύργος με κυκλώπεια τείχη και μερικές από τις εγκαταστάσεις των βυζαντινών χρόνων (πύργοι, δωμάτια και δεξαμενές).

Τελευταία εντοπίστηκαν τα απομεινάρια (παλιός μόλος) του «αρχαίου λιμανιού του Απόλλωνα» από το οποίο φορτώνονταν στην αρχαιότητα οι μαρμάρινοι όγκοι και τα αγάλματα για να μεταφερθούν διά θαλάσσης στη Δήλο και αλλού. Έχει εντοπιστεί επίσης το μαρμάρινο καλντερίμι πάνω στο οποίο μετέφεραν στη θάλασσα με το σύστημα της διολίσθησης τους μαρμάρινους όγκους για φόρτωση. Άλ

λα προϊστορικά κάστρα βρίσκονται στις περιοχές Μυρίση-Κανά και γυναικόπετρα (Ελληνικά).
Πηγή: iefimerida.gr
Ο Κούρος της Νάξου -Το ημιτελές άγαλμα 11 μέτρων που παραμένει ξαπλωμένο για αιώνες

φωτογραφίες Gian prev






Δεν υπάρχουν σχόλια: