Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Κ. Πουλάκης: Μητσοτάκης-Θεοδωρικάκος επανέφεραν το ρουσφετολογικό σύστημα στους δήμους (Ηχητικό)

«Η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο «Φιλόδημο», και η τελική κατάργησή του για να αντικατασταθεί από το «Αντώνης Τρίτσης» ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας»
Ανεξαρτήτως του αν υπάρχει χρηματοδότηση, μελέτες και βούληση ενός Δήμου, έργα θα γίνονται μόνο αν πει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς η κυβέρνηση
Μητσοτάκη χτύπησε εξ αρχής τον Φιλόδημο που θέσπισε αυτόματες διαδικασίες ελέγχου, έγκρισης και χρηματοδότησης για έργα των Δήμων χωρίς «τεμενάδες» σε πολιτικά γραφεία, όπως εξήγησε ο πρώην γγ Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης
 Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Χτυπούν κάθε τι θετικό στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούν να σταθούν αλλιώς, όπως υπογράμμισε.
Η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο «Φιλόδημο», και η τελική κατάργησή του για να αντικατασταθεί από το «Αντώνης Τρίτσης» ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας και την τοποθέτηση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο κ. Πουλάκης.
Ο κ. Πουλάκης εξήγησε γιατί τους ενοχλούσε τόσο πολύ ο Φιλόδημος. Ήταν πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε έργα στους Δήμους, την τοπική αυτοδιοίκηση, την πιο δύσκολη περίοδο, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων που δινόταν με πλήρη διαφάνεια στους Δήμους. Ήθελε π.χ. ένας Δήμος να φτιάξει τα σχολεία στην περιοχή του; Έβγαινε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ένας αλγόριθμος με στοιχεία που έλεγαν πόσες αίθουσες, πόσα παιδιά, πόσοι κάτοικοι, κτλ. Και έβγαινε ένας γνωστός πίνακας για τους 325 (τότε, τώρα 332) Δήμους, που έλεγε για κάθε Δήμο ότι δικαιούται να πάρει συγκεκριμένο ποσό. Και αυτό ήταν γνωστό από την αρχή και για όλους. Όταν λοιπόν ένας Δήμος είχε τέτοια πρόθεση, κατέθετε το τεχνικό του πρόγραμμα για τα έργα που ήθελε, το ενέκρινε η τεχνική υπηρεσία και η διεύθυνση οικονομικών προγραμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, υπογραφόταν η σύμβαση και ξεκινούσε το έργο. Χωρίς να αναμένει στο γραφείο του «γενικού», στο γραφείο του υπουργού, στο γραφείο του υφυπουργού, να παρακαλάει και να του ζητούν ανταλλάγματα. Ας γίνει ένα ρεπορτάζ μόνο στους Δημάρχους που είναι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ την περίοδο 2015-2019 και είναι και τώρα. Δεν θα βρεθεί ούτε ένας που να πει ότι δεν είναι ευχαριστημένος.
105,5 Sto Kokkino · Κ. Πουλάκης – 105,5 Στο Κόκκινο – 19 Ιουνίου 2020
Για ποιο λόγο ήθελε εξ αρχής η κυβέρνηση Μητσοτάκη να χτυπήσει τον Φιλόδημο; Για να ξανασυνδεθεί με το πελατειακό κράτος, συνέχισε ο κ. Πουλάκης. Είσαι δικός μου, «ναι», δεν είσαι; Δεν θα χρηματοτηθείς… Και ξεκίνησε να το υποσκάπτει, δεν έχει πια χρηματοδότηση, όταν ήταν 2,5 δισ. ευρώ με 500 έργα. Ακόμη και η κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που κατά πλειοψηφία ήταν προσκείμενη στην κυβέρνηση αντέδρασε. Έτσι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο φτιάχνουν μία πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών που αυτή θα αποφασίζει εάν θα εγκριθεί το έργο ή όχι, ενώ ακόμη και εάν εισηγηθεί θετικά και διαφωνεί ο υπουργός, θα μπορεί να το «κόψει»… Τι σημαίνει αυτό; Για να πάρεις, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο προ δεκαετίας ρουσφετολογικό σύστημα… Αυτό είναι η ουσία.
Το «Φιλόδημος Ι» ήταν επιτυχημένο, με προϋπολογισμό 2-2,5 δισ. ευρώ και 500 έργα που είχαν ξεκινήσει. Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «παγώσει» τα έργα, έχει σταματήσει όσες πληρωμές είχαν ξεκινήσει μετά την υλοποίηση σταδίων των έργων. Οι Δήμαρχοι είναι σε απόγνωση. Και κάνει «φιέστες» σε έργα του Φιλόδημου που θεωρητικά ή και πρακτικά έχει καταργήσει… Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επερώτηση προς τον κ. Θεοδωρικάκο, να δείξει την νέα σύμβαση που λέει ότι έκανε με την ΕΤΕπ για νέα χρηματοδότηση, αλλά… τίποτα. Δεν άνοιξε το στόμα του. Πάνω στις δικές μας χρηματοδοτήσεις και συμφωνίες παίζουν, αλλάζοντας μόνο τον τρόπο με τον οποίο θα παίρνουν τα έργα… Έπρεπε να το αποδομήσουν στην συνείδηση του κόσμου, για να φτάσουν στο παλιό ρουσφετολογικό σύστημα. Με το Φιλόδημο οι Δήμοι πήγαιναν με τον φάκελό τους, τον κατέθεταν και έφευγαν. Από τα πολιτικά γραφεία περνούσαν μόνο για να πουν ένα «γεια» ή ένα «ευχαριστώ». Δεν ζητούσαν, δεν ήταν επαίτες, τους κάναμε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την δική τους πολιτική και αυτοδιοικητική ανεξαρτησία.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να σταθεί διαφορετικά μέσα σε αυτή την δύσκολη συνθήκη, εάν έστω με ψέματα και fake news δεν μπορέσουν να σταματήσουν κάθε θετική άποψη που είχε η κοινωνία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ : avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: