Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Πρόταση για ρομαντικό δείπνο με… Γραβιέρα Νάξου για του Αγίου Βαλεντίνου!

 Για την 14η Φεβρουαρίου, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, του έρωτα και των ερωτευμένων, ο καταξιωμένος και πολυβραβευμένος Ναξιώτης executive chef, Στέλιος Κορρές, εμπνέεται και σας κάνει την δική του πρόταση για ένα ρομαντικό δείπνο με άρωμα και γεύσηΝάξου!

Πρωταγωνιστικό υλικό, άλλωστε, των προτάσεών του δεν είναι άλλο από το κορυφαίο ναξιώτικο τυρί που αγαπά όλη η Ελλάδα, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της ....

Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, την οποία, παράλληλα, πλαισιώνουν κι άλλα εκλεκτά προϊόντα της Ε.Α.Σ. και του ευλογημένου μας νησιού!

Τι προτείνει ο chef; Για κυρίως πιάτο, μιλφέιγ Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. με λαχανικά και σως Γραβιέρας και, για γλυκό, τσιζκέικ με Γραβιέρα Νάξου!

Για το μιλφέιγ θα χρειαστούμε:

  • 2 κομμάτια σφολιάτα
  • 3 χοντρές φέτες Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 2 φέτες λεπτές ζαμπόνι (το εμβληματικό αλλαντικό της Νάξου) από την Απείρανθο
  • 3 φέτες Πατάτες Νάξου Π.Γ.Ε. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 2 φέτες μελιτζάνα
  • 3 φέτες κολοκυθάκια

Για την σως Γραβιέρας θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου τριμμένη
  • 1 κουταλιά νισεστέ
  • 20 γρ. φρέσκο γάλα Ε.Α.Σ. Νάξου
  • Λίγο πιπέρι γλυκό

Εκτέλεση: Κόβουμε με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς τα δύο φύλλα σφολιάτας και τις τρεις φέτες Γραβιέρας. Τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας, πατάτας και κολοκυθιού και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Για την σως Γραβιέρας: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε την Γραβιέρα και το πιπέρι και τέλος το νισεστέ λιωμένο σε λίγο γάλα. Την περιχύνουμε ζεστή.

Στήσιμο πιάτου: Σε ένα όμορφο πιάτο τοποθετούμε ως βάση το φύλλο σφολιάτας σε σχήμα καρδιάς και από πάνω, διαδοχικά, την Γραβιέρα σε σχήμα καρδιάς, την τηγανιτή πατάτα, την φέτα ζαμπόνι, την μελιτζάνα, την δεύτερη φέτα Γραβιέρας, ξανά ζαμπόνι, το κολοκύθι, την τελευταία φέτα Γραβιέρας και έπειτα σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Τα ψήνουμε όλα στους 150 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η Γραβιέρα. Ύστερα, γαρνίρουμε με την σως Γραβιέρας ζεστή και τριμμένη Γραβιέρα.

Τσιζκέικ ναξιώτικο με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Για την βάση μπισκότο:

Τρόπος παρασκευής βάσης: Τρίβουμε τα κουλουράκια στο μούλτι και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και την ζάχαρη.

Για την κρέμα:

  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. τριμμένη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 50 γρ. γλυκιά μυζήθρα Ε.Α.Σ. Νάξου
  • 100 γρ. γλυκό αγριοκέρασο για την γαρνιτούρα

Τρόπος παρασκευής κρέμας: χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να στέκεται καλά, προσθέτουμε την μυζήθρα και την Γραβιέρα, τις οποίες πρώτα έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί, τα χτυπάμε όλα μαζί και έτοιμη η κρέμα!

Στήσιμο γλυκού: σε φόρμα με σχήμα καρδιάς βάζουμε κάτω κάτω την βάση μπισκότο, από πάνω την κρέμα και στο τέλος το γλυκό αγριοκέρασο.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!

Λίγα λόγια για την Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.

Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης από το 1996, έχει εδώ και χρόνια κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα δύο κυριότερα προϊόντα της Νάξου (σ.σ. το άλλο είναι η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε.) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά. Έχει υποκίτρινο χρώμα, λεπτή, ξηρή επιδερμίδα (η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση), συμπαγή ελαστική μάζα, μικρές διάσπαρτες οπές, έντονο άρωμα βουτύρου και γάλακτος, γλυκιά και λεπτή γεύση και ήπια επίγευση. Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, ενώ μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια (ενός, τριών και εννέα κιλών). Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα. Ακόμη, είναι η μοναδική ελληνική Γραβιέρα με βάση το αγελαδινό γάλα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. Τέλος, έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς, ενώ εξάγεται από την Ε.Α.Σ. Νάξου σε περισσότερες από δέκα χώρες του εξωτερικού.

Ποιος είναι ο executive chef, Στέλιος Κορρές

Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στο μικρό χωριό Σκαδό της Νάξου. Από μικρός έπαιρνε μαθήματα πάνω στην κουζίνα από το παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο που διατηρούσε η μητέρα του στο χωριό. Δεκατεσσάρων χρονών, μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του, άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στην Χώρα της Νάξου – από εκεί και πέρα, όλα πήραν τον δρόμο τους! Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, έχει κατακτήσει αρκετούς ακόμη τίτλους και διακρίσεις (λ.χ. Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας από τον παγκόσμιο οργανισμό Greek Taste Beyond Borders), ενώ εδώ και χρόνια προωθεί και διαφημίζει τα τοπικά προϊόντα της Νάξου αλλά και των υπόλοιπων Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων στις μεγαλύτερες εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού και αρθρογραφώντας σε τοπικά περιοδικά και στην ΕΡΤ. Είναι άμεσος συνεργάτης και πρεσβευτής των προϊόντων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, διευθυντής Γαστρονομίας της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και μέλος κριτικής επιτροπής γευσιγνωσίας στα βραβεία Olymp Awards. Διατηρεί επιχείρηση οργάνωσης δεξιώσεων-ζαχαροπλαστείο με παραδοσιακό ξυλόφουρνο στην Χώρα της Νάξου και είναι διάσημος για τα πλούσια μενού του σε μπουφέ και το καινοτόμο στιλ μαγειρικής του, που συνδυάζει αυθεντικότητα, παράδοση και γκουρμέ υφή και παρουσίαση.

Τέλος, τις δύο συνταγές που δημιούργησε και σας προτείνει ο Στέλιος Κορρές φωτογράφισε ο Πέτρος Κονδύλης (Petros Kondilis Photography).

Δεν υπάρχουν σχόλια: