επισκεφθεί το νησί μας όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα! Παράλληλα, όμως, ο Δ. Καπούνης ανέδειξε γι’ άλλη μια φορά τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες έχει έλθει αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας του νησιού μας, ζητώντας εκ νέου επιτακτικά από την Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό όλων των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Δ. Καπούνης στην εκπομπή «Expo News»: Για τη συμμετοχή της Ε.Α.Σ. Νάξου στην έκθεση FoodExpo: «Φέτος η έκθεση είχε πάρα πολύ κόσμο, επισκέπτες και εκθέτες. Μεγάλη ήταν η προσέλευση και στο περίπτερό μας. Υπάρχει κόσμος που ζητά τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Εμείς ήδη συμμετέχουμε σε κάποια προγράμματα – πριν από λίγο καιρό ήμασταν στο Μόναχο για να προωθήσουμε εκεί τη Γραβιέρα Νάξου και συναντηθήκαμε με τοπικούς δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Υπάρχει ζήτηση, προϊόν δεν υπάρχει. Έχουμε μείνει λίγο πίσω στο εξαγωγικό κομμάτι. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, το… παλεύουμε!». Για το πώς έχει αναπτυχθεί η Ε.Α.Σ. Νάξου και τις νέες επενδύσεις της: «Έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα brand με τίτλο… Νάξος και έχουμε όλα τα προϊόντα κάτω από αυτό! Αυτή τη στιγμή, το νησί μας παράγει συνολικά τέσσερα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα (Γραβιέρα, Πατάτα, Αρσενικό, κίτρο) και τώρα εμείς, ως Ε.Α.Σ., καταβάλλουμε προσπάθειες για να κατοχυρώσουμε ως Π.Ο.Π. και ένα πέμπτο, το αρνί και το κατσίκι Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού. Ως Ε.Α.Σ., έχουμε αναπτύξει πάρα πολύ την Γραβιέρα και την Πατάτα μας, καταβάλλοντας τεράστιο ζήλο για να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, κάτι που έχουμε καταφέρει. Ειδικά όσον αφορά στη Γραβιέρα, προσπαθούμε να την κρατάμε σε μια χαμηλή τιμή, να είναι φθηνή στην αγορά και πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει. Παρά τα όσα συμβαίνουν, η Ένωση έχει απορροφήσει τους κραδασμούς. Από εκεί και πέρα, προχωρούμε σε επενδύσεις που θα κάνουμε στο μέλλον. Λόγου χάρη, πάμε να δημιουργήσουμε μία μονάδα βιοαερίου που θα χρησιμοποιεί τα απόβλητα του τυροκομείου μας και των σταυλικών εγκαταστάσεων του νησιού, αλλά και να κάνουμε τυποποίηση λαδιού για να βοηθήσουμε τον παραγωγό και στο λάδι. Παράλληλα, φτιάχνουμε δύο νέα τυροκομεία, το ένα στην πεδινή και το άλλο στην ορεινή Νάξο. Στην πεδινή Νάξο το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 4.2.1, είναι επιδοτούμενο και το κόστος του αναμένεται να φθάσει τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ το project στην ορεινή Νάξο δημιουργείται για την τυροκόμηση του Αρσενικού και θα κοστίσει γύρω στο μισό εκατ. ευρώ». Για το αν η νεολαία εισέρχεται δυναμικά στον πρωτογενή τομέα στο νησί μας: «Έχουν αλλάξει πια τα δεδομένα. Ο νέος δεν μπαίνει πλέον στον πρωτογενή τομέα ή στο κομμάτι της κτηνοτροφίας, αλλά το εγκαταλείπει, διότι έχουν ανέβει τα κόστη του. Στη Νάξο υπήρχαν νέα άτομα, όπως, π.χ., καθηγητές ή λογιστές, που ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα. Σήμερα, όμως, αυτό έχει σταματήσει, καθώς τα κόστη έχουν ανέβει πάρα πολύ (ενέργεια, πετρέλαια, αναλώσιμα, ζωοτροφές). Για το τι μπορεί να γίνει για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση: «Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί. Η Πολιτεία, θεωρώ, δεν έχει βοηθήσει, στην κυριολεξία, καθόλου. Πρέπει ωστόσο να σταθεί δίπλα στον πρωτογενή τομέα και να τον βοηθήσει. Π.χ., να ανοίξει προγράμματα, όχι όμως τυποποιημένα όπως είναι αλλά βάσει των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Ελλάδα – πρέπει να καταγράψει τις ανάγκες. Ακόμη, εμείς εδρεύουμε σε ένα νησί και υπάρχει η λεγόμενη νησιωτικότητα, δεν εφαρμόζεται όμως. Οπότε, ο νέος δεν μπορεί να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα με τη σημερινή κατάσταση. Βλέπουμε πως όσοι νέοι ήταν στον πρωτογενή (και ήταν πάρα πολλοί, ακόμα και μετά την πανδημία του COVID-19), αυτή τη στιγμή αρχίζουν και φεύγουν. Ένα από τα αποτελέσματα αυτού είναι το ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, στη Νάξο και γενικά σε όλη την Ελλάδα». Τέλος, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Προσκαλούμε όλον τον κόσμο να έρθει στη Νάξο! Αν έχει έρθει… να ξανάρθει, γιατί είναι ένας καταπληκτικός προορισμός, καλοκαιρινός και χειμωνιάτικος! Κι όποιος δεν έχει έρθει, να έρθει, για να δει τα παραλίες μας, τις βυζαντινές εκκλησίες μας και άλλα, ενώ θα μπορεί να συνδυάσει βουνό και θάλασσα!».
Κυριακή 28 Μαΐου 2023
Δ. Καπούνης: «Δεν έχει βοηθήσει καθόλου η Πολιτεία τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να τον στηρίξει!» βίντεο
Στην παρουσία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στην έκθεση FoodExpo 2023 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στην εκπομπή «Expo News» του Star Κεντρικής Ελλάδας και στη δημοσιογράφο Βίκυ Κοτσιμπού.
Επίσης, ο Δ. Καπούνης στάθηκε στις σπουδαίες επενδύσεις που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Ε.Α.Σ. σε διάφορους τομείς, ενώ κάλεσε και όλον τον κόσμο να ....
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου