Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Καθαρά Δευτέρα με γλέντι στην Κωμιακή Νάξου – Ζωντάνεψαν μνήμες, έθιμα και παραδόσεις (ΔΕΙΤΕ video και φωτογραφίες)

Η Κωμιακή της Νάξου, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γραφικά ορεινά χωριά του νησιού, γιόρτασε την Καθαρά Δευτέρα με έναν τρόπο που συνδύασε την αυθεντική νησιώτικη φιλοξενία με τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις του νησιού, μέσα από μια ξεχωριστή εκδήλωση που προσέλκυσε επισκέπτες από κάθε γωνιά της Νάξου. Η διοργάνωση αυτής της γιορτής ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πνευματικού Κέντρου και του Συλλόγου Γυναικών της Κωμιακής, με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση των παραδοσιακών εθίμων...https://naxostimes.gr/naxos/

Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή

Το φετινό θέμα «Μπροβάλετε στα δώματα» αναβίωσε με επιτυχία την ατμόσφαιρα των παλαιών εορτασμών της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας στο χωριό, φέρνοντας στη μνήμη των παλαιότερων και στην εμπειρία των νεότερων, τη μαγεία αυτών των παραδόσεων.

Καθαρά Δευτέρα στην ΚωμιακήΚαθαρά Δευτέρα στην ΚωμιακήΚαθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χορούς πάνω στα δώματα του χωριού, για να μεταφερθεί αργότερα στην πλατεία Ροδινών όπου οι χοροί της Κωμιακής Βιτζηλαιαδίστικος, Κοτσάτος Κωμιακής και Βλάχα αναπαραστάθηκαν με μεγάλη επιτυχία από τα μέλη του χορευτικού του χωριού και των διοργανωτών Συλλόγων.

Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με την παρουσίαση του χορού Δάφνη – Δαφνοπούλα για πρώτη φορά, ενώ η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε ακόμη περισσότερο με τα αθυρόστομα κοτσάκια και τραγούδια που διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους, γεμίζοντας τον χώρο με γέλια και κέφι.

Το γαστρονομικό κομμάτι της εκδήλωσης, με πλούσια νηστίσιμα εδέσματα παρασκευασμένα από τις ταλαντούχες γυναίκες της Κωμιακής και τοπικό κρασί, συνέβαλε στην αυθεντική εμπειρία της εκδήλωσης, όπου οι συμμετέχοντες γεύτηκαν την παράδοση και θυμήθηκαν τα παλιά.

Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή

Η μουσική, κυρίως με την τσαμπούνα και τα τραγούδια του Βαγγέλη Κορρέ, προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, που ήταν μασκαρεμένος με αυτοσχέδια μάσκα …και ένα φλασκί (όπως γίνονταν τα παλιά χρόνια στα χωριά), έδωσε τον τόνο για μια γιορτή γεμάτη αναμνήσεις και γέλιο, που προσέφερε στους παρευρισκόμενους μια ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία.

Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή

Τους χορούς παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Νίκος Κορρές ενώ ο Σύλλογος Γυναικών μεταξύ άλλων φρόντισε και για τη ζεστή φιλοξενία των επισκεπτών.

Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή

Ανάμεσα στους παρεβρισκόμενους διακρίναμε, εκτός από τον πρόεδρο του χωριού Αντώνη Χωριανόπουλο και τον π. πρόεδρο Αντώνη Αλιμπέρτη, τον Κωμιακίτη αντιδήμαρχο Γιάννη Βιτζηλαίο, τη δημοτική σύμβουλο Κατερίνα Μουστάκη, τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Κορρέ και τον πρόεδρο της δημοτικής Κοινότητας Νάξου Μάκη Μαυρογιάννη.

Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή

Η εκδήλωση «Μπροβάλετε στα δώματα» στην Κωμιακή της Νάξου αποτέλεσε μια γιορτή που συνδύασε την παράδοση με τη διασκέδαση, αποδεικνύοντας πως οι παλιές Ναξιώτικες παραδόσεις μπορούν να παραμείνουν ζωντανές και να ενθουσιάζουν τις νέες γενιές.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή Καθαρά Δευτέρα στην Κωμιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια: