Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου (βιντεα)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη αναδημοσιεύουμε το βίντεο επιμελήθηκε η ΚΝΕ για τον Νίκο Μπελογιάννη, το 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Τη φωνή του για την ηχογράφηση του βίντεο «χάρισε» ο ηθοποιός Ορέστης Τζιόβας.

Η ώρα είναι 3 μετά τα μεσάνυχτα, το ημερολόγιο γράφει 30 Μάρτη 1952. Στις φυλακές της......

Καλλιθέας επικρατεί νεκρική σιγή. Ακούγονται τα βαριά βήματα του δεσμοφύλακα. Φτάνει στο κελί του Νίκου Μπελογιάννη. Το ξεκλειδώνει, τον ξυπνάει. Δίπλα του στέκει, όπως ένα μακάβριο φάντασμα, ο βασιλικός επίτροπος συνταγματάρχης Αθανασούλης. Διαβάζει στον Μπελογιάννη την απόφαση να τον οδηγήσουν μαζί με τους συγκρατούμενούς του Ν. Καλούμενο, Η. Αργυριάδη και Δ. Μπάτση, στην εκτέλεση. Στις 3 και 20 η φάλαγγα βγήκε από τις πόρτες των φυλακών κατευθυνόμενη με δαιμονισμένη ταχύτητα προς το «συνήθη τόπο των εκτελέσεων», το Γουδί.

Το απόσπασμα παρατάσσεται με τα όπλα «επί σκοπόν». Είναι σκοτάδι ακόμα. Οι αρχιδήμιοι στρέφουν τους προβολείς των αυτοκινήτων στα πρόσωπα των μελλοθανάτων. Ωρα 4 και 12 λεπτά. Ακούγονται οι δολοφονικές ομοβροντίες. Το έγκλημα της κυβέρνησης Πλαστήρα ολοκληρώθηκε. Οι εφημερίδες θα γράψουν, ότι ο Μπελογιάννης είχε ακούσει ήρεμος μ' ένα πικρό χαμόγελο, την καταδίκη του σε θάνατο, αποχαιρέτησε τους συγκρατουμένους του στις φυλακές και μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια. Ζητωκραύγασε για το ΚΚΕ και έπεσε από τις σφαίρες του αποσπάσματος. Ηταν 37 χρόνων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 72 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την εκτέλεση του ήρωα κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής οι Οργανώσεις Α' Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τιμώντας τη θυσία τους και υπογραμμίζοντας ότι αυτή παραμένει διαχρονική έμπνευση στον όμορφο και δύσκολο αγώνα για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Γουδή, στον τόπο εκείνο όπου πριν τα ξημερώματα της 30ής Μάρτη του 1952 το αστικό κράτος και η κυβέρνηση Πλαστήρα έστησαν το εκτελεστικό απόσπασμα, ημέρα Κυριακή που δεν εκτελούσαν ούτε οι ναζί Γερμανοί κατακτητές... 

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής του Κόμματος (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία) και χαιρετισμό απηύθυνε η Γεωργία Γκούφα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης κατέθεσαν και στεφάνια στο μνημείο.

Παραβρέθηκαν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ομιλίας, στο κλείσιμο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το νέο τραγούδι «Περηφάνια» του Γιώργου Κοφινά, εμπνευσμένο από τη θυσία του Μπελογιάννη.

«Ορκιζόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με την ίδια πίστη στον επαναστατικό μας σκοπό, με την ίδια αφοσίωση και αγάπη στον λαό, με την απαίτηση από τον εαυτό μας να γίνουμε πιο ικανοί αγωνιστές, με τη σιγουριά ότι συνεχίζουμε στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνοι θυσιάστηκαν. Και θα φτάσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι το τέλος, μέχρι να οικοδομήσουμε τον κόσμο που ονειρεύτηκαν και πάλεψαν κι εκείνοι, έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων"» τόνισε στον χαιρετισμό της η Γεωργία Γκούφα.

Γουδί

Γεωργία Γκούφα
Γεωργία Γκούφα




Μανώλης Ραπανάκης,



















Δεν υπάρχουν σχόλια: