Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Σαν βγεις στο πηγαιμό για Κωμιακή να θυμάσαι πως είναι μακρύς ο δρόμος…(φωτογραφίες)

Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που περνάει από όσα η Φύση δώρισε στις αισθήσεις ανθρώπων και ζώων, σε φέρνει στο βορειότερο ορεινό χωριό της Νάξου και σε αφήνει από κει πάνω να ατενίσεις την Δονούσα, την Ικαριά και αν είσαι τυχερός τα Μικρασιατικά παράλια. Δρύες αιωνόβιες με φύλλα μεταξωτά συναγωνίζονται σε ομορφιά τα νιά φυλλώματα των σφένδαμων. Ανθισμένα καρποφόρα κι αγριολούλουδα που στρώνουν χαλιά στις παρυφές των επαρχιακών οδών, σε αποζημιώνουν για την μια ωρίτσα οδήγησης …

Στο τέλος της διαδρομής σε περιμένουν οι κερασιές…Οι κερασιές του Λουντέμη σκέφτομαι, που «άνθισαν και φέτος», συμβάλλοντας στην ψυχική μας ανθεκτικότητα!
Σήμερα, 18 Απριλίου, «Παγκόσμια Μέρα Μνημείων και Τοποθεσιών», η Κωμιακή ή Κορωνίδα αν προτιμάτε, έστειλε πρόσκληση σε δράση στον Μυκηναϊκό της Τάφο....
Η Κωμιακή κατοικείται από την προϊστορική περίοδο όπως καταμαρτυρά το όνομα της (Κώμη) που υποδηλώνει το κέντρο πολλών μικρότερων οικισμών.
Μεγάλος αριθμός τάφων της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3500π.χ.) επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της στο πολύ μακρινό παρελθόν και λέγεται επίσης πως πρωτοκατοικήθηκε από τους Κάρες που ήρθαν από τα ανατολικά.
Σε επόμενα χρόνια το τοπωνύμιο Κωμιακή αναφέρεται σε έγγραφα της Φραγκοκρατίας του 15ου

αιώνα (Comiachi) και για πρώτη φορά το όνομα της στα ελληνικά απαντάται σε δικαιοπρακτικό έγγραφο (διαθήκη) του 1639.
Η Κωμιακή ή Κορωνίδα γνώρισε μέρες με τα σπίτια της γεμάτα κατοίκους, το σχολείο γεμάτο παιδιά και το καπνό να ανεβαίνει από τις εστίες…
Σήμερα ακολουθεί τους ρυθμούς των απομακρυσμένων περιοχών με τα προτερήματα και τα προβλήματα τους.
Μαζί με τα παιδιά των σχολείων Κωμιακής και Σκαδού, χάρη στην εκπαιδευτικό κυρία Βιντζηλαίου Ελισάβετ μαθαίνω πως…
Το 1908, ο αρχαιολόγος Κλων Στέφανος, σε σημείο που του υποδείχτηκε ανακάλυψε Τάφο Θολωτό, με τα χαρακτηριστικά των τάφων των Ατρειδων στις Μυκήνες.
Κτίσμα με είσοδο 14 μέτρων, διάμετρο 2,40 και ύψος 3,60, κατασκευασμένο από πέτρες της περιοχής, με υπέρθυρο, εσωτερικό θόλο δομημένο με σύστημα εκφορικό και την κατασκευή να κλείνει προς τον ουρανό με μεγάλη επίπεδη πέτρα που ονομάζεται Κλειδί.
Στις σημειώσεις του ο αρχαιολόγος κατέγραψε ότι ο τάφος ήταν «συλημένος αρχαιόθεν»,έτσι, κανένα κτέρισμα που θα έδινε περισσότερες πληροφορίες δεν βρέθηκε…
Ο τάφος ξεχάστηκε ως το 1995 ώσπου τον «ανακάλυψε» εκ νέου, στη θέση «Αξός», ο φιλόλογος- συγγραφέας Ν. Λεβογιάννης.
Οι κάτοικοι του χωριού θυμούνται ως παιδιά τους μεγάλους να ρίχνουν μέσα από το μοναδικό άνοιγμα (μάλλον την είσοδο για την σύληση του τάφου) τα ρούχα των νεκρών τους και να τα καίνε! Εννοείται πως δεν πλησίαζαν το σημείο στα παιχνίδια τους!…
Μπροστά, στο 2024, ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής, με την συνδρομή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προετοίμασε τον χώρο για να υποδεχτεί τα παιδιά, τους καθηγητές και τους δασκάλους τους σε μια μέρα που νήμα αόρατο ενώνει τον αρχαίο κόσμο με το νεότερο, Μνημεία και Τοποθεσίες αποκτούν λαλιά και διηγούνται την ιστορία τους, σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ήμασταν και μείς εκεί, η GreenFox - Landscape Services, οι «Πράσινες Αλεπούδες» όπως μας αποκάλεσαν οι μικροί μας φίλοι κι ευχαριστούμε όλους τους διοργανωτές για την ευκαιρία που μας δόθηκε να βρεθούμε σε έναν τόπο ιδιαίτερο με συντροφιά το μέλλον, τα παιδιά μας!
Υγ. Δημιουργικό και παραγωγή t-shirt και καπέλων Kyvos Inc.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: