Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΑΖΑΙΟΥ ΝΑΞΟΥ


ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΑΖΑΙΟΥ

Στο 12ο χλμ. του κεντρικού δρόμου, που ενώνει τη Χώρα της Νάξου με τη νησιωτική της ενδοχώρα, δεσπόζει στον κάμπο της Αγιασσού, ο Πύργος Μπαζαίου.

Αρχιτεκτονικά ανήκει στο τύπο των πυργοειδών συγκροτημάτων, στην χαρακτηριστικότερη δηλαδή ομάδα μνημείων της Νάξου, η χρονολόγηση των οποίων ξεκινά από τον 13ο και καταλήγει τον 18ο αιώνα. Η παρουσία αυτού του κτιριακού τύπου στο νησί, οφείλεται αφενός στη γενική αβεβαιότητα που επικρατούσε στο Αιγαίο εξαιτίας της πειρατείας, αφετέρου στη φεουδαρχική οργάνωση της εξουσίας του νησιού που ξεκίνησε τα χρόνια του μεσαίωνα, συστηματοποιήθηκε επί ενετοκρατίας και τελικά επιβίωσε ακόμα και στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Ο συγκεκριμένος πύργος κτίστηκε περίπου το 1600. Αρχικά λειτούργησε ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους μοναχούς και περιήλθε στην ιδιοκτησία του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους
Για πολλά χρόνια φιλοξενούσε οικογένειες αγγειοπλαστών που ζούσαν στο χώρο και κατασκεύαζαν τα κεραμικά τους. Στο τέλος περίπου, του 19ου αιώνα, εκποιήθηκε από τοΕλληνικό Δημόσιο και αγοράστηκε από την οικογένεια Μπαζαίου (Baseggio family - http://www.baseggio.net), στους απογόνους της οποίας ανήκει έως σήμερα. Η οικογένεια ακολουθώντας την παράδοση των Ενετών του νησιού, παράλληλα με την κύρια κατοικία της στη Χώρα, διατηρούσε τον πύργο ως εξοχική κατοικία και χώρο συλλογής των αγροτικών προμηθειών. Ο σημερινός απόγονος κατανοώντας τη σημασία και την ιστορική αξία του κτίσματος, εξακολουθεί να το συντηρεί με ιδιαίτερη φροντίδα και αισθητική αντίληψη.
.


Το 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναστήλωσής του, αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους, κάτω από την επίβλεψη των αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Θεμιστοκλή Μπιλή και Μαρίας Μαγνήσαλη. Έκτοτε λειτουργεί ως χώρος υλοποίησης πολιτιστικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα σε συνεργασία με ανάλογους φορείς, Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ενας πύργος γεμάτος τέχνη


Πύργος Μπαζαίου
Τ.Κ. 84302 Νάξος
Τηλ.: 22850 31402




Ενας πύργος γεμάτος τέχνη

Το Φεστιβάλ Νάξου, που έφτασε ήδη στον 10ο χρόνο του, σχεδιάζει και για φέτος (24 Ιουλίου έως 3 Σεπτεμβρίου), στον Πύργο Μπαζαίου, στο εσωτερικό αλλά και στον προαύλιο χώρο, ιδιαίτερες εκδηλώσεις, που αυτή τη φορά έχουν ως κεντρικό θέμα τη σχέση του χρόνου με την τέχνη και τη δημιουργία.

Το Φεστιβάλ ξεκινά με τις «Ιστορίες δωματίων», μια οπτικοακουστική εγκατάσταση με πολλούς συνδημιουργούς (στην οργάνωση, στην ηχητική επεξεργασία, στις εικόνες), αλλά με βάση κείμενα του αρχιτέκτονα και βραβευμένου συγγραφέα παραμυθιών Χρήστου Μπουλώτη («Ιστορίες για περίεργα παιδιά»). Μέσα στον πύργο, που έτσι κι αλλιώς εξάπτει τη φαντασία των επισκεπτών κάθε ηλικίας, παράδοξες, σουρεαλιστικές ιστορίες για διπλοκλειδωμένα σεντούκια, καρπουζόσποροι που φυτρώνουν στις κοιλιές μας και το μυστήριο του γαλάζιου ουρανού βρήκαν ιδανικούς αφηγητές μια σειρά καλλιτεχνών, που όλα αυτά τα χρόνια είναι πάντα πιστοί στο κάλεσμα του Φεστιβάλ: Αρλέτα, Σαβίνα Γιαννάτου, Δημήτρης Καταλειφός, Ολια Λαζαρίδου, Αργύρης Ξάφης, Ελλη Πασπαλά, Ρούλα Πατεράκη, Μελίνα Τανάγρη και Μαρία Φαραντούρη. Η εγκατάσταση θα παραμείνει έως 3 Σεπτεμβρίου.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Μουσική: Συναυλία της νεαρής Τυνήσιας τραγουδίστριας που ζει στο Παρίσι Εμέλ Μαλούτι, ρεσιτάλ φωνή-κιθάρα της Ρωσίδας Ελένα Φρόλοβα, ρεσιτάλ πιάνου με έργα Σοπέν του νεαρού ταλαντούχου Χρήστου Μαράντου, την Αρλέτα σε τραγούδια από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα, σε μια βραδιά που βάφτισε «Μόνο μην κλαις», και, τέλος, μια μουσική γιορτή για τα 50 χρόνια του συνθέτη Περικλή Κούκου, που κατάγεται από τη Νάξο. Σολίστ θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τις όπερες «Ο Κονρουά και οι κόπιες του», «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Μανουέλ Σαλίνας».

-Θέατρο: Θα παρουσιαστεί η παράσταση του Στέλιου Κρασανάκη πάνω στο έργο του Μπίχνερ «Λεντς», ενώ η ομάδα «όχι παίζουμε» θα προτείνει το θέαμα «UrbanDig 5: Σολωμός», που βασίζεται στο αποσπασματικό ποίημα του ποιητή «Ο Λάμπρος» ενώ συγχρόνως εμπνέεται αισθητικά από το κατεστραμμένο τοπίο της λίμνης του Μαραθώνα στις περσινές πυρκαγιές.

Υπάρχει, ακόμα, κουκλοθέατρο, προβολή του ντοκιμαντέρ «Γκολ στη φτώχεια», εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας, παρουσιάσεις βιβλίων κι ένα βιωματικό σεμινάριο με θέμα το Γενεόγραμμα.

Πύργος Μπαζαίου
Τ.Κ. 84302 Νάξος
Τηλ.: 22850 31402

Δεν υπάρχουν σχόλια: