Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Νάξου

   Στον καθαρώς Ελλαδικό χώρο, επί επτά και πλέον αιώνες (πιθανή ημερομηνία ιδρύσεως 1280) ένα και μοναδικό Μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο λειτουργεί, ως Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, χωρίς ποτέ να ερημωθεί από Μοναχές και χωρίς να παύσει η αδιάκοπη λατρευτική ζωή των ενασκουμένων σε Αυτή.
      Είναι ένα κατάλευκο νησιώτικο κτίσμα, φρουριακού χαρακτήρος, με χαμηλή δοκαρόφρακτη πύλη και καταχύτη (λαδοζεματίστρα) από την εποχή των πειρατικών επιδρομών, που βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση σε πλαγιά κοντά στην πρωτεύουσα της νήσου Νάξου, σε σημείο αμφιθεατρικό και περίοπτο, που δίνει την δυνατότητα στον προσκυνητή να απολαμβάνει την θέα του Αιγαίου με όσα από τα διάσπαρτα νησιά του Κυκλαδικού συμπλέγματος διακρίνονται.




 Ο όγκος των διώροφων κελλιών κλιμακώνεται σε αρμονία με το έδαφος με κορύφωση τον ισχυρό τετράγωνο πύργο εντός του οποίου υπάρχει το Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου. Εσωτερικά σχηματίζεται μικρή ανθοστόλιστη αυλή την οποία καθιστά ιδιαίτερα θελκτική η ύπαρξη μιάς δροσερής πηγής. Το σχετικά μικρό καμαροσκεπές καθολικό φέρει ξυλόγλυπτο τέμπλο με σημαντικές βυζαντινές εικόνες από τις οποίες ξεχωρίζει η μεγάλη ασημοσκεπής εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η οποία παριστά τον Ιερό Πατέρα ένθρονο και φέροντα επί του στήθους Του, εν είδει Αρχιερατικού εγκολπίου, τεμάχιο του Ιερού Του Λειψάνου.Ο Ναός αυτός ανακαινίσθηκε στο β΄ μισό του 18ου αι. από τον άρχοντα Ανδρόνικο Πραδούνα. Στο αρχονταρίκι σώζεται ενδιαφέρουσα αποτροπαϊκή επιγραφή του 1757 (επισκευές επί Μητροπολίτου Παροναξίας Ανθίμου Βαρδή). Στη Μονή υπήρχε παλαιότερα αξιόλογη βιβλιοθήκη πολλά δε από τα βιβλία, που μέχρι σήμερα διασώζονται, είχε ἀποστείλει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στην μητέρα του, η οποία αμέσως μετά την αναχώρησή του από τη Νάξο εμόνασε στη Μονή του Χρυσοστόμου ως μοναχή Αγάθη.
Ηγουμένη επί 35 συναπτά έτη είναι η Γερόντισσα Θεοκτίστη η οποία εγκαταβιοί στο Μοναστήρι από το 1950 και καταβάλλει άοκνες προσπάθειες τόσο για την Λειτουργική ζωή της Μονής, την οποία ιδιαιτέρως ευλαβούνται και τιμούν οι Νάξιοι, όσο και για την πράγματι θαυμάσια συντήρησή της.












Δεν υπάρχουν σχόλια: