Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ισχυρό και θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκοςx Γραφείο

«Επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει στα νησιά να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές τους», τόνισε ο Περιφερειάρχης στην διάρκεια της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών με τον Αλέξη Τσίπρα
Την ανάγκη να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες ουσιαστικό και θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο στην διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια
της συνάντησης των 13 Περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας και από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο   αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης  και ο  υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.


Στην διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία χάραξης του νέου παραγωγικού μοντέλου,  μέσω της συνδιοργάνωσης 13 Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, όπου θα αποτυπωθούν τα αντίστοιχα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Σχέδια, πάνω στα οποία θα στηριχθεί η κατάρτιση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην τοποθέτησή του, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη, αφού τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι η συζήτηση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ξεκινά από τους Περιφερειάρχες, επέστησε την προσοχή στην επόμενη μέρα της κατάρτισης του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου και στους μηχανισμούς υλοποίησής του, επισημαίνοντας την ανάγκη να κατοχυρωθεί θεσμικά η δυνατότητα των Περιφερειών να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει η νησιωτικότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στην σημαντική επιδείνωση των αναπτυξιακών δεικτών, μετά και τη λήψη των επώδυνων μέτρων, την τελευταία διετία. Εξέφρασε την άποψη ότι τα κατά καιρούς εξαγγελθέντα μέτρα νησιωτικότητας δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά στο πλήγμα που έχει δεχτεί το Νότιο Αιγαίο και τόνισε πως αυτό που επιβάλλεται να γίνει, είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα βοηθά τα νησιά να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές τους.

Επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας και σε συνάρτηση με το θεσμικό κενό που επιδρά αρνητικά στον βαθμό παρέμβασης και συμβολής της Περιφέρειας στην αναπτυξιακή διαδικασία, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια βίαιη μετατροπή της σημερινής κατάστασης, με την έννοια της γρήγορης, βαριάς και βαθιάς μεταρρύθμισης, η οποία, για τις Περιφέρειες θα «μεταφράζεται» στην ενίσχυσή τους σε θεσμικό, οικονομικό και  διοικητικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: