Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2017, συνεχίζει τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών στις οποίες ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έχει γράψει το σενάριο ή τις έχει σκηνοθετήσει ή είναι βασισμένες σε θεατρικά έργα του. 
Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 και ώρα 21:00 θα προβληθεί η ταινία  Το ποτάμι σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου. Η ταινία αυτή, αποτελεί την πρώτη από ένα..
μικρό αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου 2017.Θα ακολουθήσουν «Ο δράκος», η ταινία που σηματοδότησε την αρχή του νέου ελληνικού κινηματογράφου και η «Μαγική πόλη» που είναι η πρώτη ταινία του Νίκου Κούνδουρου.
Το σενάριο συνυπογράφει  ο μεγάλος μας Νάξιος συγγραφέας μαζί με τους Αντώνη Σαμαράκη, Νότη Περιάλη και Νίκο Κούνδουρο. Τη μουσική έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η ταινία προβλήθηκε το 1960 και τιμήθηκε με τα βραβεία Σκηνοθεσίας  και Μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (1960) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βοστώνης (1961).
Παίζουν οι ηθοποιοί Τίτος Βανδής, ΠατρίτσιαΜπίνη, Ανέστης Βλάχος, ΝτέπυΜαρτίνη, Τάκης Εμμανουήλ και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.


                                              ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Στην ταινία εκτυλίσσονται τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, με συνδετικό κρίκο τις όχθες ενός ποταμού. Τρεις ληστές κλέβουν ένα σταυρό και, ενώ προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι, ο ένας χάνεται μαζί με το λάφυρο. Ένας στρατιώτης, λίγες μέρες πριν απολυθεί, συνομιλεί, μέσω της μουσικής του μπουζουκιού και του τραγουδιού, με έναν αντίπαλο της άλλης όχθης και δέχεται τα πυρά του. Η κόρη ενός στρατιωτικού φεύγει από το σπίτι της και γίνεται φίλη ενός κτηνοτρόφου. Ένα ερωτευμένο ζευγάρι δραπετεύει και καταφεύγει στο ποτάμι, γλιτώνοντας σαν από θαύμα το θάνατο σε ένα ναρκοπέδιο, και ο πατέρας  της κοπέλας δίνει τη συγκατάθεσή του για να παντρευτούν. 


Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε το 1926. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μερικές από τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει είναι η Μαγική Πόλη, ο Δράκος, οι Μικρές Αφροδίτες, το Μπορντέλο κ.α. Στα έργα του συνδύασε την επιρροή του από το νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θεωρείται, ως γνωστόν, ο πατριάρχης του νεοελληνικού θεάτρου. Αλλά και ο Νίκος Κούνδουρος θεωρείται ο πατριάρχης του νεοελληνικού κινηματογράφου. Η συνάντηση των δυο πρωτοπόρων στον κινηματογράφο μας έδωσε μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία, το Δράκο, που άλλαξε την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Πριν την προβολή της ταινίας θα προηγηθεί ένα ντοκιμαντέρ του Νώντα Σαρλή, για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη στον κινηματογράφο, όπουο Νίκος Κούνδουρος μιλάει για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τη φιλική και δημιουργική σχέση τους.

Η είσοδος για όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: