Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ.

Προτάσεις που ανακοίνωσα και κατέθεσα στα πρακτικά παρουσία της εφορευτικής επιτροπής στην πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου του συλλόγου ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ και έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των μελών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
29.11.2017.......
 Να δώσω ξεκινώντας πρώτα από όλα πολλά συγχαρητήρια στην εφορευτική επιτροπή για την άψογη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, που παρά την πολλή μεγάλη προσέλευση του κόσμου τα πήγε πολύ καλά και κατάφερε να  αντεπεξέλθει πλέον του δέοντος στα καθήκοντα της με απόλυτη επιτυχία, θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας συγχαρώ. Eπίσης να συγχαρώ όλους τους υποψήφιους που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, εκλεγμένους και επιλαχόντες.

Το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφές με την μεγάλη προσέλευση των μελών, αλλά και την κατανομή των ψήφων, δηλαδή ότι όλοι μαζί μπορούμε και όχι ο κάθε ένας μόνος του να συσπειρώσουμε τον κόσμο γύρω από τον σύλλογο, και να έρθουν κοντά  όσοι έχουν απομακρυνθεί. Εύχομαι στην νέα Διοίκηση του συλλόγου κουράγιο, αφοσίωση και μεράκι, μόνο έτσι θα προοδεύσει ο σύλλογος.

Τώρα θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποιες προτάσεις όσον αφορά την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου.  Είναι βάσει του καταστατικού του 1984, αλλά καλό είναι πάνω σε αυτό, παράλληλα  να βοηθήσουν το Δ.Σ. αυτές οι προτάσεις.

Το Δ.Σ. Θα πρέπει βάσει του καταστατικού να συνεδριάζει κάθε δέκα πέντε ημέρες και αν αυτό χρειάζεται και όποια άλλη στιγμή. Η πρόσκληση-ειδοποίηση να γίνεται με προσωπικό μήνυμα και ανάρτηση στο site του συλλόγου, εκτός από το τηλέφωνο για να μην μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ειδοποιηθεί.

Μέλος που θα απουσιάζει από τρείς συνεχόμενες συνεδριάσεις να χάνει την θέση του και να συμμετέχει στο Δ.Σ. το επόμενο επιλαχόν μέλος.

Όλες οι απόψεις-προτάσεις που θα γίνονται να καταγράφονται στο βιβλίο πρακτικών και στο επόμενο Δ.Σ. να υπογράφονται, όπως και όλες οι αποφάσεις από τα μέλη που ήταν παρόντα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα θέματα που θα είναι για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη θα πρέπει να αναρτώνται όπως και η ημερομηνία της πρόσκλησης στο site για να ενημερώνεται όποιο μέλος του συλλόγου θέλει να παρακολουθήσει την συνεδρίαση. Με λίγα λόγια, ό,τι συμβαίνει στο Δ.Σ πρέπει να αναρτάται και στο site.

Όλες οι εκδηλώσεις-δραστηριότητες και οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία του Δ.Σ. με ονομαστική ψηφοφορία κα καταγραφή στο βιβλίο πρακτικών και δημοσίευση στο site του συλλόγου.

Οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή-ενίσχυση του συλλόγου από εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνεται με έκδοση αποδείξεων και καταγραφή στο βιβλίο εσόδων με αύξοντα αριθμό και ονοματεπώνυμο.

Ο ταμίας εισπράτει με διπλότυπες αποδείξεις που φέρουν την σφραγίδα και την υπογραφή του εισπράττοντος τις εισφορές των μελών και γενικά τα έσοδα του συλλόγου. Ο ταμίας να ενεργεί κάθε πληρωμή βάσει αποφάσεων ύστερα από την έγκριση της σχετικής δαπάνης από το Δ.Σ. και να υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα και να σφραγίζονται με την σφραγίδα του συλλόγου. Σε κάθε απόφαση πληρωμής θα πρέπει απαραίτητα να επισυνάπτεται το απόσπασμα της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. για έγκριση πληρωμής της σχετικής δαπάνης και εξοφλητική απόδειξη του δικαιούχου και όλα αυτά με καταγραφή στο βιβλίο εσόδων-εξόδων.

Όλα τα πρακτικά του Δ.Σ. θα πρέπει να δημοσιεύονται στο site του συλλόγου για να ενημερώνονται όλα τα μέλη του, αλλά και οι συγχωριανοί μας όπου και αν βρίσκονται για τις αποφάσεις που παίρνει το Δ.Σ.

Ορισμός εκλεγμένου μέλους για την λειτουργία του site του συλλόγου.

Ορισμός υπευθύνου-υπόλογου για την λειτουργία του κυλικείου ο οποίος κάθε μήνα θα παραδίνει στο Δ.Σ. με αναλυτική κατάσταση εσόδων-εξόδων την μηνιαία κίνηση του κυλικείου μαζί με το χρηματικό υπόλοιπο και κλείσιμο του μήνα.


Είναι ευκαιρία να προβληματιστούμε λίγο  για το τι θέλουμε και ονειρευόμαστε να κάνει ο σύλλογος  για το χωριό ή μάλλον εμείς τι μπορούμε να προσφέρουμε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Αρχίζω λοιπόν, παραθέτοντας κάποιες σκέψεις και ελπίζω να γίνει το έναυσμα και για άλλα μέλη του συλλόγου να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και μέσα από αυτή την συζήτηση, να υπάρξει και αποτέλεσμα. Προτείνω λοιπόν να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες εργασίας, (δηλαδή περισσότερα άτομα για δουλειά και δημιουργική σκέψη)  που θα συντονίζονται από το διοικητικό συμβούλιο, που μπορούν όμως να παράγουν αυτοτελές έργο ,δίνοντας έτσι κίνητρα και σε άλλα άτομα, που θα ήθελαν να βοηθήσουν το σύλλογο ,από μια άλλη θέση και όχι απαραίτητα μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες του συλλόγου. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ομάδες που μπορούν να δημιουργηθούν:


α) Φωτογραφική και κινηματογραφική ομάδα : Θα είναι  μέλη του συλλόγου που ασχολούνται ή θα ήθελαν να ασχοληθούν με το βίντεο και την φωτογραφία.
Δράσεις της ομάδας: δημιουργία σεμιναρίων με θέμα την φωτογραφία , δημιουργία εκθέσεων φωτογραφίας , δημιουργία φωτογραφικού αρχείου με παλιές και νέες φωτογραφίες, από το χωριό, τις κοινωνικές δράσεις, τους ανθρώπους, κινηματογραφικές προβολές , δημιουργία ταινιοθήκης , αγορά αξιοποίηση και κοινή χρήση μηχανημάτων(φωτογραφικές μηχανές , βιντεοπροβολείς, υπολογιστή και εκτυπωτή αναλώσιμα κ.τ.λ ) .

β) Ομάδα μουσικής και χορού: Θα αποτελείται από μέλη του συλλόγου που ασχολούνται με την μουσική παράδοση του χωριού, θα γίνονται μαθήματα μουσικής, από τους παλιούς ,σε νέους οργανοπαίκτες, θα γίνονται επίσης μαθήματα χορού και θα συμμετέχουν στις διάφορες δράσεις του συλλόγου, μπορεί και εδώ να αγοραστούν ,(μουσικά όργανα κοινής χρήσης , ηχητικός εξοπλισμός , παραδοσιακές ενδυμασίες κ.τ.λ)

γ) Λαογραφική ομάδα :Θα ασχολείται με την λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης του συλλόγου ,που πρέπει να γίνει ενεργή ,να γίνονται εκθέσεις βιβλίων , να αγοράζονται νέα βιβλία ή να βρίσκει βιβλία από δωρητές ,να καλεί συγγραφείς για ομιλίες , να καταγράφει λαογραφικές ιστορίες του χωριού , να συλλέγει αντικείμενα λαϊκής τέχνης για την δημιουργία εκθετηρίου.

δ) Αθλητική ομάδα :Θα ασχολείται με τις αθλητικές δραστηριότητες, συνήθως των νέων του χωριού,
θα διοργανώνει αθλητικούς αγώνες , θα αγοράζει και θα διαχειρίζεται αθλητικό υλικό , μπάλες μπασκέτες , φιλέ , ρακέτες , τραπέζια , πινκ  πονκ , σκάκι , δημιουργία χώρων άθλησης , γυμναστηρίου, ορειβασία κ.τ.λ

ε) Ομάδα γυναικών που θα αναβιώσει και θα διδάξει παραδοσιακές συνταγές , αποθήκευση και συντήρηση τροφίμων , πλέξιμο ,υφαντά, κατασκευή ξυλόφουρνου κοινής χρήσης , για την παραγωγή παραδοσιακού ψωμιού και ψήσιμο φαγητών.

Θα μπορούσαμε να βρούμε και ένα σωρό άλλες ομάδες ή αυτές οι ομάδες να είναι λιγότερες, αλλά με περισσότερες αρμοδιότητες ή τα ίδια άτομα να συμμετέχουν σε όσες ομάδες επιθυμούν, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ,να υπάρξει ένα κίνητρο, ώστε τα μέλη του συλλόγου να δραστηριοποιηθούν και να διαθέσουν τον χρόνο τους ,την δημιουργικότητα τους το ταλέντο τους , το μεράκι τους ,σε μια συλλογική προσπάθεια .

Ακόμα προτείνω ο σύλλογος να πάρει πρωτοβουλία να οργανώσει μια συνάντηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους και να οργανώσουν κοινές δράσεις , ανταλλαγή απόψεων , και αλληλοβοήθειας.



Κλείνοντας να σας ευχαριστήσω που με ακούσατε, θα επανέλθω και με νέες προτάσεις. Πιστεύω, όπως φαντάζομαι και όλοι μας, πως μετά την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, γ. γραμματέα και ταμία, θα είναι και στα επόμενα Δ.Σ τα μέλη που είναι και στην σημερινή διαδικασία παρόντα.
     ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ:  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: