Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Παρουσίαση των επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στο δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση της ΚΟ Νάξου του ΚΚΕ με θέμα «Η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ». 
Την εκδήλωση άνοιξε η Ευδοκία Ψαρρά Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Κυκλάδων του ΚΚΕ, η οποία στην ομιλία της
 ανέδειξε τον γενικευμένο πολιτικό....

χαρακτήρα  που θα έχουν αυτές οι εκλογές, καθώς και τις αντιπαραθέσεις εφ’ όλης της ύλης, επισημαίνοντας πως στο κέντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης στη χώρα σε συνδυασμό με τις αντιπαραθέσεις εντός  της ίδιας της ΕΕ, αλλά και τον ανταγωνισμό και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Καθώς και την ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του ΚΚΕ παντού, αφού είναι η μόνη δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης, συσπείρωσης για να ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία προς όφελος του λαού.
Ακολούθησαν οι ομιλίες του υποψήφιου δήμαρχου και νυν δημοτικού σύμβουλου  με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Γιάννη Κορρέ και του Υποψήφιου περιφερειάρχη με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Ντουνιαδάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο νέο νομοσχέδιο της τοπικής διοίκησης «Κλεισθένης Ι», καθώς και σε όλα τα καυτά θέματα που θα απασχολήσουν τόσο το Δήμο όσο και την Περιφέρεια, αναδεικνύοντας παράλληλα τις θέσεις και τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ για όλα αυτά.
 
ΟΜΙΛΙΑ της Ευδοκίας Ψαρρά 

Φίλες και φίλοι, σφες και σφοι,
Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε  για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση παρουσίασης των επικεφαλείς των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων των σφων Γιάννη Ντουνιαδάκη, ναυάρχου εν , υποψήφιου Περιφερειάρχη   και Γιάννη Κορρέ  υποψήφιου Δημάρχου .
Βρισκόμαστε πια ουσιαστικά παραμονές των εκλογών του Μάη (Ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές). Ενώ επίκεινται και οι βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα μας πολύ νωρίς επισήμανε ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα και αντιπαραθέσεις εφ’ όλης της ύλης   . 
Στο κέντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης στη χώρα σε συνδυασμό με τις αντιπαραθέσεις εντός  της ίδιας της ΕΕ, αλλά και τον ανταγωνισμό και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Θα οξύνεται η κούφια αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης  ΣΥΡ και ΝΔ , στη διαπάλη τους είναι για το ποιος θα αποσπάσει περισσότερα εύσημα από το κεφάλαιο και τις αγορές, από τους διάφορους παράγοντες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και  θα επιλεγεί ως το καλύτερο πολιτικό προσωπικό τους.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής Ο ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει τη στήριξη του κεφαλαίου. Πού θα βρουν καλύτερο;
Μέσα σε 4 χρόνια κατάφερε να υλοποιήσει όλα όσα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο καθένας μόνος του ή από κοινού, δεν τόλμησαν ή δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν σε δεκαετίες.
Το κεφάλαιο, όμως, δεν θα είχε πρόβλημα και με μια κυβέρνηση της ΝΔ, άλλωστε των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.  Έτσι όταν ο ένας χρεοκοπεί, ετοιμάζει τον επόμενο να πάρει τη θέση του, για να κάνει τα ίδια και χειρότερα στο λαό.
Γι'  αυτό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σφάζονται στην ποδιά των μονοπωλιακών ομίλων. Ο ΣΥΡ διαφημίζει στο κεφάλαιο την ικανότητά του στη χειραγώγηση και τον εγκλωβισμό του λαού και η ΝΔ  την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις.
Φυσικά και οι δύο συμφωνούν απόλυτα  να αναλαμβάνει η χώρα τον επικίνδυνο ρόλο του σημαιοφόρου των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την περιβόητη "γεωστρατηγική αναβάθμιση" της αστικής τάξης της χώρας. Εμπλέκουν τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους σε ενδεχόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα ποιων;  Για τα συμφέροντα των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων.
Είναι το πολιτικό προσωπικό της ελληνικής αστικής τάξης και φροντίζουν όχι μόνο  να μη θιγούν, ούτε στο ελάχιστο, τα συμφέροντα του εγχώριου  κεφαλαίου, αλλά να θωρακίσουν  και να διασφαλίσουν στον ανταγωνισμό τους τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, το καπιταλιστικό κέρδος, αυτό το οποίο καρπώνονται οι μεγαλομέτοχοι της βιομηχανίας, του εμπορίου, των τραπεζών, τις ναυτιλίας, των κατασκευαστικών ομίλων, οι εφοπλιστές, το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.
Με τα προεκλογικά αφηγήματά τους , αγωνίζονται
·       για να  κρύψουν τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος, του κράτους τους. Ότι καμιά «εξυγίανση» και «θωράκιση των θεσμών» του δε μπορεί ποτέ να το κάνει φιλολαϊκό.  
·       Να πείσουν το λαό ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει και να τον ενσωματώσουν στις επιλογές του κεφαλαίου να τον κάνουν να ενστερνιστεί ότι το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου είναι και δικό του συμφέρον και όχι ότι αυτά είναι διαμετρικά αντίθετα και  ασυμβίβαστα.

Φίλες και φίλοι,
Σφες και σφοι,
Ανάγκη του συστήματος είναι γύρω από τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα η ύπαρξη και άλλων λιγότερων μεγάλων και μικρότερων δορυφόρων του πολιτικού συστήματος, καινούριων ή παλιών, μεταλλαγμένα ή μη, νεκροανεστημένων ,θα ανασυρθούν κι άλλα από τα αζήτητα ή που παρέμεναν αναξιοποίητα μέχρι τώρα, καθώς και άλλα εθνικιστικά και φασιστικά μορφώματα , που μαζί με τους φασίστες της ναζιστικής ΧΑ που εκτός των άλλων θα παίξουν το ρόλο του μπαμπούλα για την προβολή του αφηγήματος του ΣΥΡ  περί «αντιφασιστικού μετώπου» δήθεν μετώπου.
Αυτά τα κόμματα, αποκόμματα, δορυφόροι
¾  συμβάλλουν στον πιο αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της αστικής εξουσίας  και του κράτους της, στη διασφάλιση της συνέχειας του σε περίπτωση που αμφισβητείται από το λαό και στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος
¾  συμβάλλουν στη διοχέτευση της αγανάκτησης και της οργής του κόσμου σε ανώδυνες για το σύστημα κομματικές εκλογικές επιλογές για να σταματήσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ.
Το τελευταίο  φοβούνται περισσότερο από όλα. Γιατί ξέρουν. Με ισχυρό ΚΚΕ και την ενεργή  συμπόρευση του λαού μαζί του,  με ενισχυμένες τις  δυνάμεις του παντού η λαϊκή αντιπολίτευση, η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος θα προχωρήσει, η κοινωνική συμμαχία  θα δυναμώσει, θα δημιουργήσει ρήγματα στο αστικό σύστημα  και θα ανοίξει ο δρόμος  για την ανατροπή του.
Φίλες και φίλοι, σφες και σφοι,
Θα αναρωτηθεί κάποιος  μα η τοπική διοίκηση τι σχέση έχει με όλα αυτά.
Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι και οι τοπικές εκλογές είναι πολιτικές και πρέπει να επιλέξουμε με πολιτικά κριτήρια;
Γιατί ;
Μα γιατί η τοπική διοίκηση είναι ένας θεσμός  και μια δομή στην οργάνωση του αστικού κράτους  και εξυπηρετεί ακριβώς τους ίδιους στόχους με την κεντρική πολιτική αλλά σε τοπικό επίπεδο.
Το Κόμμα μας από το 2006 με τον Καποδίστρια ανέδειξε πιο συστηματικά τον πολιτικό χαρακτήρα και ρόλο της ΤΔ και την άμεση συνδρομή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών στο πέρασμα της κεντρικής και αντιλαϊκής  πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
Σήμερα ό ρόλος τους αυτός είναι πια , πιο φανερός. Έχει αρχίσει να συμβάλει όχι μόνο στην υλοποίηση της κεντρικής πολιτικής, αλλά και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου.
Πρέπει να είναι καθαρό στο μυαλό όλων μας ότι οι όποιες αλλαγές νομοθετούνται κατά καιρούς για την τοπική διοίκηση αυτό εξυπηρετούν.
 Έχουμε πλούσια εμπειρία από το ρόλο της ΤΔ, όπως ότι χρησιμοποιήθηκε σαν δούρειος ίππος για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τη μετατροπή της σε φορομπηχτικό μηχανισμό, την ανάληψη υπηρεσιών και τομέων που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους,  καθώς και για το ρόλο της στον εφησυχασμό, τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας.  Επίσης την προσπάθεια που καταβάλει για την ενεργή συμμετοχή  των εργατικών λαϊκών στρωμάτων στην αστική πολιτική, καλλιεργώντας αυτές τις αντιλήψεις στα λαϊκά στρώματα για τη δήθεν συμμετοχή στις αποφάσεις , για το ιδεολόγημα της συνευθύνης, του κάτι πρέπει να προσφέρουμε κι εμείς, το όλοι μαζί μπορούμε και τόσα άλλα που προβάλουν τα παπαγαλάκια της.
Σήμερα, χρειάζεται να δυναμώσει και να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Τα δύσκολα δεν πέρασαν, όπως λένε. Είναι μπροστά μας.
Το ΚΚΕ πρέπει να ενισχυθεί παντού γιατί
το Κόμμα μας μπορεί να είναι δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης, συσπείρωσης για να ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία.
Μπορούμε να πάμε μπροστά, μπορούμε να κάνουμε πολλά, μόνο με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, με ένα πολύ πιο ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, με μια δυνατή αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή συμμαχία.
Να μεγαλώσουμε τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία συμφωνεί και επαυξάνει η ΝΔ.
Να πληθύνουμε τις εστίες αντίστασης και διεκδίκησης σύγχρονων δικαιωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων.
Να νιώσουν πραγματικά αδύναμοι: Κυβερνήσεις και κόμματα, που κάνοντας πράξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών, τσακίζουν τα όνειρα και τη ζωή μας.
Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ -ΗΠΑ - ΕΕ, να δυναμώσει η εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες τους.
Να βάλουμε μπροστά, σε πρώτο πλάνο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.
Όλα αυτά μετριούνται με ένα βασικό δείκτη: Το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, ακριβώς γιατί είναι η αποφασισμένη δύναμη να μην εγκαταλείψει ποτέ τη θέση της στην εμπροσθοφυλακή των εργατικών και νεανικών αγώνων.
Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις όπως όλοι οι άλλοι, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, στον ΣΕΒ, στο ΝΑΤΟ.
Ούτε κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι
Γιατί το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα είναι οι μόνοι που μπορούν να στείλουν τους πλιατσικολόγους, δολοφόνους, ναζιστές της Χρυσής Αυγής εκεί που ανήκουν: Στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, δίπλα στα είδωλά τους, τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι, τον Μεταξά και τον Παπαδόπουλο.
Γιατί το ΚΚΕ αποκαλύπτει τον πραγματικό και μεγάλο ένοχο για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα του λαού: Το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό που προσκυνούν όλα τα άλλα κόμματα.
Γιατί αποκαλύπτει ότι το "τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει", είναι το μεγαλύτερο ψέμα, που βέβαια συμφέρει τους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους.
Όλα αλλάζουν, όλα μπορούν να αλλάξουν. Όλα γίνονται, αρκεί να το αποφασίσει αυτός που πρέπει να το αλλάξει, ο λαός.
Γιατί έχει πρόγραμμα, οργάνωση και σχέδιο, που οδηγεί σε έναν ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με ατμομηχανή την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και όχι τα κέρδη και τα προνόμια μιας χούφτας εκμεταλλευτών.
Γιατί το νέο και το σύγχρονο, η ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και πραγματική ελευθερία, σημαίνει πριν απ’ όλα να ανατραπεί το σημερινό διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα.
Σ΄ αυτό τον αγώνα σας καλούμε να συμπορευτείτε μαζί μας και να δυναμώσετε το ΚΚΕ και στην  Τ.Δ. είτε μέσα από τα ψηφοδέλτιά μας, είτε με τη στήριξή σας, είτε  με τη βοήθειά σας στην προσπάθεια μας να ανοιχτούμε σε πολύ περισσότερο κόσμο.
Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας και ότι αυτή είναι μόνο η πρώτη αρχή.



ΟΜΙΛΙΑ του Γιάννη Κορρέ
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι
Μπροστά μας έχουμε μια σύνθετη εκλογική μάχη που παρά τις προσπάθειες που γίνονται από όλα τα άλλα κόμματα και παρατάξεις για διαχωρισμό του χαρακτήρα κάθε μιας από αυτές, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν και να εγκλωβίσουν τις λαϊκές μάζες, έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και γι αυτό εμείς τις αντιμετωπίζουμε ενιαία. Δε θα μπορούσε βέβαια να είναι αλλιώς, αφού οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η κεντρική πολιτική περνάνε μέσα από τους δήμους και τις περιφέρειες.
Από την κατάθεση του νομοσχεδίου του «Καλλικράτη»  το 2010,  ως Κόμμα και ως Λαϊκή Συσπείρωση, είχαμε πει ότι χάθηκαν και τα τελευταία αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά,η κατάργηση των οποίων είχε ξεκινήσει από την εφαρμογή του «Καποδίστρια» ή και νωρίτερα. Από τότε λοιπόν και μετά δε μιλάμε πια για τοπική αυτοδιοίκηση αλλά καθαρά για  τοπική διοίκηση.
Δήμοι και περιφέρειες μπορούν πιο εύκολα, ως μηχανισμός του κράτους, να περνάνε την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο, λειτουργώντας παράλληλα σαν κυματοθραύστης της λαϊκής δυσαρέσκειας. (Κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, αλληλέγγυα οικονομία, Κοινσεπ).
Κάθε αναδιάρθρωση που ξεκίνησε με τον «Καποδίστρια», μετά με τον «Καλλικράτη» και τώρα με τον «Κλεισθένη Ι» προσάρμοζε κάθε φορά το θεσμικό πλαίσιο ανάλογα με τις ανάγκες της αστικής τάξης για την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, κάνοντάς το κάθε φορά ακόμα πιο αντιδραστικό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
 Άλλωστε οι αλλαγές που έρχονται με τον «Κλεισθένη Ι» και που σύντομα θα τις βιώσουμε στο πετσί μας, δείχνουν καθαρά ποιος θα ωφεληθεί από αυτές και ποιος είναι αυτός που θα κληθεί για μία ακόμη φορά να πληρώσει το μάρμαρο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Φυσικά ο μεγάλος χαμένος από αυτό θα είναι για μία ακόμη φορά ο φτωχός λαός που όλα αυτά τα χρόνια πλήρωσε και την ανάπτυξη και την κρίση του σάπιου και εκμεταλλευτικού συστήματος, με βαρύ τίμημα, ενώ  θα συνεχίζει να πληρώνει και την όποια ανάκαμψη του και ας προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο η κυβέρνηση. Γιατί μπορεί να διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία πως βγήκαμε από τα μνημόνια, πως βγήκαμε στο ξέφωτο της ανάπτυξης, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά. Όσα αναπτυξιακά συνέδρια κι αν κάνουν, όσο κι αν προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι για το λαό με τα ψίχουλα που μοιράζουν, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι των μνημονίων, πως βρισκόμαστε σε διαρκή εποπτεία και επιτήρηση και πως έχουν δεσμεύσει τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2060, κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της ΕΕ και των οδηγιών της με ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
 Αλλά ας δούμε πως μεταφράζονται όλα αυτά, με τις νέες αναδιαρθρώσεις  μέσω του «Κλεισθένη Ι» και τι αυτός προβλέπει:
-         Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με κατεύθυνση μέχρι το 2022 τα ιδία έσοδα των δήμων να έχουν υπερκεράσει τη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-         Μείωση προσωπικού – ελαστικές θέσεις εργασίας – υποστελέχωση υπηρεσιών
-         Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας
-         Μεταφορά δομών και υπηρεσιών (υγεία – παιδεία), ευθύνης του κράτους, στους δήμους και τις περιφέρειες
-         Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας – συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
-         Εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δομών
-         Εκποίηση ακίνητης περιουσίας
Βάση των παραπάνω και αν αναλογιστούμε πως το καθένα από αυτά επηρεάζει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών, φαίνεται καθαρά πως δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να διαχωρίσεις (όπως συστηματικά κάνουν οι άλλες παρατάξεις) το τοπικό πρόβλημα από την κεντρική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Κάθε πρόβλημα όπως κι αν εκφράζεται τοπικά είναι απόρροια αυτής της πολιτικής και αποτελεί λαϊκό πρόβλημα.
-         Λαϊκό πρόβλημα δεν είναι οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, με την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα,οι συντάξεις πείνας  η ανέχεια με τη φοροληστεία;
-         Λαϊκό πρόβλημα δεν είναι ο αυξημένος ΦΠΑ
-         Οι αγροτοκτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εφόδια (λιπάσματα – ζωοτροφές), που ξεκληρίζονται καθημερινά, που πολλοί από αυτούς  μένουν ανασφάλιστοι αφού δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές;
-         Λαϊκό πρόβλημα δεν είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, που αναγκάζει τη λαϊκή οικογένεια να βάζει συνεχώς όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη;
-         Η ανυπαρξία σε υποδομές και έργα τα οποία θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες (αντιπλημμυρική, αντισεισμική , αντιπυρική προστασία), γιατί δεν είναι επιλέξιμα στα διάφορα προγράμματα, ενώ βασικό κριτήριο των όποιων έργων είναι η λογική του «κόστους – οφέλους, που είναι βασική γραμμή της ΕΕγια την εξασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που ωφελείται από αυτά.
Ακόμα και κάποια έργα που γίνονται και που μπορεί να ωφελήσουν τους κατοίκους, καλούνται να τα πληρώσουν πάλι οι ίδιοι, μέσα από το περιβαλλοντικό τέλος στους λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης. Ξαναπληρώνει  ο λαός μέσα από αυτό το χαράτσι, έργα και υποδομές για τις υπηρεσίες αυτές που έπρεπε να γίνονται με κρατική χρηματοδότηση.
Έγινεεδώ το έργο σύνδεσης των νησιών με τον κεντρικό αγωγό ρεύματος, αλλά η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα αύξηση των τιμολογίων. Ένα έργο που μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των κατοίκων, ουσιαστικά έγινε για να διοχετεύσουν άμεσα το ρεύμα τα μεγάλα μονοπώλια όταν στήσουν τα αιολικά πάρκα στα νησιά μας. Ακόμα και οι ΑΠΕ που θα μπορούσαν να λειτουργούν προς όφελος των εργαζομένων και του λαού, μειώνοντας κατά πολύ και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αξιοποιούνται για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και βρίσκονται υπό την απειλή διακοπής ρεύματος ανά πάσα στιγμή.
 Άμεση σχέση με τα παραπάνω έχει και η ανάρτηση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου που είναι προαπαιτούμενο του 3 μνημονίου και προωθείτε η αλλαγή χρήσης γης. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την ιδιοκτησία για να είναι πρόσφορο το έδαφος για επενδύσεις. Μάλιστα κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν δασικές αγροτοκτηνοτροφικές εκτάσεις, αφού οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να τις διεκδικήσουν λόγω του υψηλού κόστους των αντιρρήσεων-ενστάσεων. Έχει μεγάλη ευθύνη η Περιφερειακή αρχή που σε ψήφισμα που έβγαλε για την αναστολή της ανάρτησης δεν δέχτηκε το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να καλύπτονται δωρεάν και από κρατικές υπηρεσίες οι τυχόν αντιρρήσεις-ενστάσεις και να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δασικών εκτάσεων.
Ακόμα και στη «βαριά» όπως τη χαρακτηρίζουν βιομηχανία του τουρισμού. Βούλιαξε το νησί το καλοκαίρι, αλλά αλήθεια; τι μπήκε στην τσέπη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, του αγρότη; Τίποτα απολύτως. Ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθοί πείνας, εξαντλητικά ωράρια, απληρωσιά ήταν το κέρδος γι αυτούς. Και βέβαια οι ίδιοι δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα σε διακοπές, τουρισμό. Την ίδια ώρα πάνω από 3.000 κάτοικοι του δήμου μας έχουν μπει σε ρύθμιση για χρέη στο Δήμο. Μάλιστα 1.200 περίπου από αυτούς έχασαν τη ρύθμιση γιατί δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση όλα αυτά τα χρόνια, με τους εκλεγμένους μας στην περιφέρεια, στο δήμο, αλλά και στα χωριά, αναδείξαμε όλα αυτά τα προβλήματα.Αποκαλύψαμε τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις αιτίες των προβλημάτων. Και δείξαμε τον δρόμο, τη μόνη λύση που έχει σήμερα ο λαός για να ζήσει καλύτερα, παλεύοντας και διεκδικώντας αυτά που πραγματικά δικαιούται. Προβάλαμε ένα διεκδικητικό πλαίσιο για:
-         Κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες
-         Για μόνιμο προσωπικό που θα στελεχώνει όλες τις υπηρεσίες
-         Για δωρεάν υγειά – παιδεία – αθλητισμό - πολιτισμό
-         Για έργα και υποδομές που θα διασφαλίζουν τη ζωή των κατοίκων και θα καλυτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης
-          Για μείωση των ανταποδοτικών τελών
Εδώ στα τοπικά, η δημοτική αρχή, όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει διαπιστευτήρια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Έχει προωθήσει τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα – εργολαβίες, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών(σε ύδρευση, καθαριότητα και άλλες παροχές). Έχει υλοποιήσει μέχρι κεραίας την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ η οποία στρώνει όπως είπαμε και παραπάνω το έδαφος για τη μεταφορά ευθυνών του κράτους στους δήμους. Με την επιδότηση για παράδειγμα των επικουρικών ιατρών για τη στελέχωση του κέντρου υγείας, αλλά και με άλλα  προγράμματα με την ανάμειξη ΜΚΟ για την υγεία κλπ. Τώρα ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να δώσει σε ιδιώτες και τον ηλεκτροφωτισμό. Σπαταλά ένα σωρό χρήματα για «τραπεζώματα», επιδότηση κάθε χρόνο στη μητρόπολη με 5000ευρω για βεγγαλικά, για διαφήμιση κ.α. Και από την άλλη δίνει 5 κουβάδες μπογιά στους προέδρους των χωριών και τους λέει να βρουν εθελοντές να ασπρίσουν τα χωριά τους.
 Σε πολλά από αυτά φυσικά, είχε και την ανοχή και στήριξη  και των άλλων παρατάξεων, οι οποίες κινούνται στην ίδια ρότα και την ίδια πολιτική, με τις όποιες διαφορές να  απαντώνται σε επιμέρους ζητήματα, διαχείρισης και προσώπων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κεντρική πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Αυτό κάνουν και τώρα προεκλογικά. Αφού δεν τους βγήκε το διπολικό μέτωπο που ήθελαν να στήσουν απέναντι στην δημ. Αρχή ως πρόοδος – συντήρηση, παρουσιάζονται πιο πολλοί υποψήφιοι (από τον ίδιο πολιτικό χώρο) ως ανεξάρτητοι – αδιάφθοροι – αυτοδιοικητικοί, ξεπλένοντας με αυτόν τον τρόπο πολιτικές και πρόσωπα για να εγκλωβίσουν τον κόσμο με το αφήγημα πως μπορούν να φτιάξουν το δήμο μας μια νησίδα ανάπτυξης και ευημερίας, με μια άλλη διαχείριση, χωρίς να λένε κουβέντα για την κεντρική πολιτική και το πως αυτή εφαρμόζεται μέσα από τους δήμους και τις περιφέρειες.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι, όπως και κεντρικά και εδώ τοπικά συγκρούονται δυο πολιτικές:
 Από τη μία είναι όλες οι παρατάξεις που θέλουν, άσχετα με τις μικροδιαφορές τους, να υπηρετήσουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Και από την άλλη το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση που συγκρούεται με αυτές τις πολιτικές. Που καλούν  το λαό σε οργανωμένο και ανυποχώρητο αγώνα ώστε να φρενάρουμε σήμερα όσο μπορούμε τα αντιλαϊκά μέτρα, χαράζοντας την ίδια στιγμή το δρόμο για ριζικές ανατροπές, για μια άλλη κοινωνία και οικονομία που πραγματικά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυμένες ανάγκες μας, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας και θέτοντας την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υπηρεσία του ίδιου του λαού.
Κριτήριο ψήφου θα πρέπει να είναι λοιπόν, όχι τα πρόσωπα, όπως κι αν παρουσιάζονται, αλλά η πολιτική που υπηρετούν και η πολιτική τους στάση απέναντι και σε πιο γενικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, που έχουν να κάνουν με το βάθεμα της εμπλοκής μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό μας.
 Σήμερα οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν μεγάλη πείρα, έχουν αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα από την πολυετή πείρα τους. Στην πράξη και τη ζωή έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο πως η μόνη δύναμη που στέκεται στο πλευρό του λαού, παλεύει αταλάντευτα και ανυποχώρητα με όλες της τις δυνάμεις για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας μας, είναι το ΚΚΕ και η παράταξη του σε δήμους και περιφέρειες η Λαϊκή Συσπείρωση.
Σε αυτό τον δρόμο σας καλούμε να συμπορευτούμε, μέσα από τη δημιουργία ενός γενικότερου μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης. Στη μάχη που δίνουμε για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος, τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, με προοπτική να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία που κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, ο ίδιος ο λαός.
Δική μας δέσμευση είναι ότι θα στηρίξουμε, θα προβάλουμε τις ανάγκες του λαού μας, της νεολαίας, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, στην πάλη ενάντια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και σε όσους τις προωθούν και τις στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα.
Σας καλούμε λοιπόν να βάλλουμε ψηλά τον πήχη, να μην κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω από όσα δικαιούμαστε, άλλωστε η επιλογή του μικρότερου κακού έχει  αποδειχθεί πως οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο. Η μόνη λύση είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στις βουλευτικές εκλογές όποτε  αυτές κι αν γίνουν και στις ευρωεκλογές, αλλά και στο δήμο και την περιφέρεια με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης σε όσους αντιλαμβάνονται ότι η πρωτοπόρα αγωνιστική στάση των κομμουνιστών σε δήμους και περιφέρειες είναι η μοναδική, πραγματική ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Σε όλους εκείνους που δε συμβιβάζονται με τη ζωή που ζούμε και που έχουν τη διάθεση να παλέψουν για να την αλλάξουμε.





Δεν υπάρχουν σχόλια: