Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Νίκος Συρμαλένιος: «Κατάργηση του οκτάωρου, μείωση μισθών, απλήρωτη υπερεργασία, καταστρατήγηση του δικαιώματος απεργίας, σηματοδοτούν το σχέδιο της κυβέρνησης απέναντι στην εργασία»


Ομιλία για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας στην Ολομέλεια της Βουλής

 «Κάτω από έναν περίτεχνο τίτλο περί προστασίας της εργασίας και με περιτύλιγμα τις θετικές διατάξεις ενσωμάτωσης των δυο ευρωπαϊκών οδηγιών κρύβονται οι πιο σκοταδιστικές οπισθοδρομικές διατάξεις για τον κόσμο της εργασίας», ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το εργασιακό ...

νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όπως ανέφερε, το νομοσχέδιο πλήττει καίρια όλους τους εργαζόμενους αλλά κυρίως τους νέους που για μια ακόμα φορά θα είναι τα μεγάλα θύματα της επισφάλειας, των απολύσεων, της φθηνής εργασίας και τελικά της ανεργίας. Με τις ρυθμίσεις του ατομικού εργατικού δικαίου αποκαλύπτεται όλη η φιλοσοφία της αντεργατικής πολιτικής του νομοσχεδίου.Το άρθρο 55 κατοχυρώνει υποτίθεται σαράντα ώρες πενθήμερο οκτάωρο, αλλά με ατομικές συμβάσεις διευθετείται ο χρόνος σπάζοντας το οκτάωρο και μειώνοντας τους μισθούς. Η ατομική σύμβαση είναι η κορωνίδα της νεοφιλελεύθερης καταιγίδας όπου ο ισχυρός εργοδότης προφανώς επιβάλει τους όρους του στον εργαζόμενο και μάλιστα σε καιρό επισφάλειας και ανεργίας. Το άρθρο 57 λέει: «αν παραστεί ανάγκη πρόσθετης απασχόλησης ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει». Έτσι πολύ απλά έχει υποχρέωση, ακόμα κι αν είναι με σπαστό ωράριο. Η πρόσθετη απασχόληση αμείβεται με 12% επιπλέον ανά ώρα. Στο άρθρο 58, ο εργαζόμενος των σαράντα ωρών με πενθήμερο μπορεί να δουλέψει κατά την κρίση του εργοδότη συν πέντε ώρες τη βδομάδα και αντίστοιχα ο εργαζόμενος των έξι ημερών. Η διαφοροποίηση αμοιβών, πρόσθετη εργασία συν 12%, υπέρ εργασία συν 20%, υπερωρίες συν 40%, παράνομη υπερωρία συν 120% δημιουργεί την πραγματική μείωση των μισθών, ενώ από την άλλη πλευρά νομιμοποιείται η απλήρωτη υπερεργασία και υπερωρία σε μόνιμη βάση.

 

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: