Κυριακή 21 Απριλίου 2024

πρόγνωση καιρού από τη παρατήρηση νεφών του ήλιου και των ζώων στη παράδοση της Νάξου

Παρατηρώντας τα νέφηΌταν κάποιος παρατηρεί στον ουρανό νέφη λεπτά σαν γλώσσα φωτιάς , όμοια με ταινία λευκή από καπνό και επειδή τα νέφη αυτά συνδέονται με τους νοτίους ανέμους , το εκλαμβάνουμε πως θα φέρουν βροχή . Εάν επί του ορίζοντα φαίνονται λεπτά και μικρά νέφη μελανά , κάτω να έχουν οριζόντια γραμμή και πάνω στρογγυλά , θεωρούνται ως σημάδια βροχής .....

Εάν τα νέφη φαίνονται στον ουρανό σαν πρόβατα που βόσκουν σε πεδιάδα αυτό είναι σημείο κακού καιρού .
Εάν τα νέφη υψώνονται στον ουρανό σαν βουνά χιονισμένα τότε θα έχουμε τρικυμία , αλλά ο καιρός δεν θα κρατήσει πολύ έτσι .

Παρατηρώντας τον ήλιο
Όταν ο Ήλιος δύει και φαίνεται στον ορίζοντα με βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι περικυκλωμένος από νέφη σε σχήμα μελανής ταινίας τότε σίγουρα έρχεται βροχή .

Παρατηρώντας τα ζώα
Τα ζώα οδηγούμενα από το ένστικτο αποκτούν την ιδιότητα να προβλέπουν τον καιρό καλύτερα από τους ανθρώπους . Όταν έρχεται βροχή τα χελιδόνια πετούν χαμηλά σε σημείο ν’ αγγίζουν σχεδόν τη γη , διότι τα έντομα με τα οποία τρέφονται προκειμένου ν’ αποφύγουν τον άνεμο και τη βροχή κατεβαίνουν χαμηλότερα στην επιφάνεια της γης . Επίσης τα ερπετά που τους ευχαριστεί η βροχή βγαίνουν από τις τρύπες τους για να την υποδεχτούν , ενώ αντίθετα οι βάτραχοι μένουν σιωπηλοί και βυθίζονται στο νερό . Οι γάτες , ως εχθροί της βροχής αποσύρονται σε ήσυχα μέρη .Όταν πλησιάζει καλοκαιρία όλα έχουν αντίθετη μορφή . Τα χελιδόνια πετούν ψηλά και κάθε έντομο και πετούμενο περιφέρονται στον αέρα .

και κάποιες φορές στη Πάρο βρέχει..........

ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ emailgiorgos.manolas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: